Livre
Néerlandais
Een jonge fotografe komt in een afgelegen gebied in moeilijkheden bij het realiseren van een kunstproject, maar het leven 'in de stad' is ook niet makkelijk, want daar dreigt waterschaarste.
Titre
De ommelanden / Elvis Peeters ; in samenwerking met Nicole Van Bael
Auteur
Elvis Peeters
Collaborateur
Nicole Van Bael
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Podium, 2019
220 p.
ISBN
9789022336212 (paperback)

Commentaires

Overgeleverd aan het duistere platteland

Pijnlijk accuraat drijft Elvis Peeters zijn personages tot over de rand in zijn nieuwe roman De ommelanden. Een fotografe raakt in een vergeten gebied steeds verder geïsoleerd. Tenminste, zo lijkt het.

Is het een averechtse parabel, een grimmig sprookje of een verhaal met een moraal? Er valt niet zomaar de vinger op te leggen. Zeker is dat Elvis Peeters in zijn nieuwe roman De ommelanden de beklemming vanaf de eerste pagina's crescendo laat gaan. En dat deze roman je meteen in de tang neemt. Actueel is hij ook, in tijden van 'gilets jaunes', met zijn redeloze spanning tussen stad en vergeten hinterland in een onbestendig Europa, waarin klimaatverandering de lakens begint uit te delen.

In een gestaag tempo leverde Elvis Peeters met Wij (2009), Dinsdag (2012), Jacht (2015) en recent nog Brood (2018) boeken af die aan de ribben bleven kleven. Geschreven 'met twee hoofden en vier handen', zoals Peeters zijn samenwerking met echtgenote Nicole van Bael ooit typeerde, houden ze ons vaak een boosaardige spiegel voor. Slim verteld, uitgekiend van taal, met een behoorlijk illusieloos wereldbeeld. In De ommelanden is dat niet anders. Hoe valt dat te rijmen met het uitgesproken engage…Lire la suite

Elvis Peeters is het schrijverspseudoniem van het echtpaar Jos Verlooy en Nicole Van Bael. In de laatste jaren hebben zij al enkele zeer gewaardeerde romans gepubliceerd, waaronder ‘Wij’, ‘Dinsdag’ en ‘Jacht’. In al deze romans wordt een zwart wereldbeeld uitgetekend en worden grenzen van het menselijk bestaan onderzocht. Ook in ‘De ommelanden’ speelt die thematiek, opgehangen aan een goedgeschreven thrillerachtig verhaal over de jonge fotografe Dora. Zij is naar verre, verlaten streken (‘ommelanden’) getrokken om als nieuw artistiek project gestorven mensen te fotograferen. Die macabere bezigheid maakt haar niet populair bij de dorpelingen waartussen zij leeft. Als er van alles misgaat, krijgt ze daardoor weinig hulp. Het vertellersperspectief wisselt steeds en is ook meermaals vanuit ‘de stad’, waar haar zus en moeder zich zorgen maken om het uitblijven van enig levensteken van Dora. ‘De stad’ staat hier tevens voor een door hoogtechnologie en waterschaarste bedreigde vorm van (on)m…Lire la suite

À propos de Elvis Peeters

CC BY-SA 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Elvis Peeters, pseudonyme de Jos Verlooy, est auteur et chanteur du groupe Aroma di Amore, et un écrivain belge d'expression néerlandaise né en 1957.

Il est également le chanteur des groupes De Legende, Peeters en Angst et Bange konijnen.

Bibliographie

 • 1992 - Het Uur van de Aap
 • 1995 - Wij dolen rond in de nacht en worden verteerd door het vuur
 • 1998 - Spa
 • 1999 - Brancusi
 • 2001 - Wat overblijft is het verlangen
 • 2001 - Calvados
 • 2001 - Meneer Papier gaat uit wandelen
 • 2003 - Meneer Papier is verscheurd
 • 2005 - De ontelbaren
 • 2007 - Spoon River Anthologie (traduction de poèmes d'Edgar Lee Masters)
 • 2008 - Meneer Papier en zijn meisje
 • 2008 - Dichter
 • 2009 - Wij
 • 2012 - Dinsdag

En lire plus sur Wikipedia