Livre
Néerlandais

De nieuwe achternaam : adolescentie

Elena Ferrante (auteur), Marieke Van Laake (traducteur)
Titre
De nieuwe achternaam : adolescentie
Auteur
Elena Ferrante
Traducteur
Marieke Van Laake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Storia del nuovo cognome : giovinezza
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2016
479 p.
ISBN
9789028426061 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

'Ongemakkelijke waarheden zijn het zout van de literatuur'

Ze zeggen dat het het alleenrecht van muziek is: de rechtstreekse emotie. Een paar noten en je bent midscheeps geraakt. Ook woorden kunnen dat. Het overkwam mij bij de eerste zin van een roman van Elena Ferrante, Italiës mysterieuze literaire sensatie.
Elena Ferrante is het pseudoniem van een Italiaanse literaire sensatie, een schrijfster die nog voor de publicatie van haar eerste werk, besloot anoniem te blijven. Omdat het werk in een ideale wereld voor zich zou moeten spreken; al de rest is ballast. Vervolgens werd zij - o ironie - bekend vanwege haar onbekendheid. Het aandeel speculaties van haar - of godbetert zijn - identiteit, steeg met de populariteit en de waardering van haar werk. En die waardering is er sinds kort over de grenzen heen, na jubelende recensies in kwaliteitskranten wereldwijd.

De auteur dissecteert in haar eerste korte romans met een ongeziene precisie de gevoelswereld van een vrouwelijk hoofdpersonage;Dagen van verlating en vooral De verborgen dochter zijn van een verschroeiende densiteit. Later waagt zij zich aan een breedvoeriger werk:De Napolitaanse romans, een vierluik. Het meesterwerk is zowel een feministische bildungsroman over de vriendschap tussen twee meisjes, Nina en Elena, als een geschiedenis …Lire la suite

Na 'De geniale vriendin'* is dit het tweede deel (‘Adolescentie’) van het vierluik 'De Napolitaanse romans' over de gecompliceerde vriendschap tussen de in een armoedige wijk in Napels opgegroeide vertelster Elena Greco en Rafaella ('Lila') Cerullo. Spelend in de vroege jaren zestig voltooit Elena het gymnasium, terwijl de slimmere, recalcitrante Lila in haar huwelijk wegkwijnt. Tijdens een vakantie krijgt Lila iets met Nino Sarratore, de jongste zoon van een machtige Camorra-familie. Lila raakt zwanger van Nino, terwijl Elena in Pisa gaat studeren. Daar Nino ook de geheime liefde van Elena is (die dat altijd ontkent), volgt een periode van verwijdering en later verzoening, waarbij de kracht en de zwakte is dat de vriendinnen zich net als in het eerste deel aan elkaar blijven spiegelen. Psychologisch overtuigende ontwikkelingsroman en indringende kroniek, waarin klasse (de minderwaardigheidsgevoelens en trots van kinderen uit de arbeidersklasse), identiteit, cultuur, onuitroeibare vri…Lire la suite

À propos de Elena Ferrante

Elena Ferrante (née le 5 avril 1943 à Naples) est une romancière, nouvelliste et essayiste italienne.

Biographie

L'artiste derrière le pseudonyme tient absolument à rester dans l'ombre et refuse par conséquent la publicité et les apparitions télévisées, acceptant seulement en de rares occasions les interviews écrites.

Lors de celles-ci, Elena Ferrante a affirmé être une femme, mère de famille, et que son œuvre était d'inspiration autobiographique.

En particulier, dans La frantumaglia, l'auteur révèle à ses lecteurs des aspects de la personnalité d'Elena Ferrante en lui donnant notamment une origine (mère couturière s'exprimant en napolitain) une date (1943) et un lieu de naissance (Naples).

Selon certaines hypothèses, il pourrait s'agir d'Anita Raja, éditrice et traductrice italienne de Christa Wolf en par…En lire plus sur Wikipedia