Livre
Néerlandais

De katholieke school : roman

Edoardo Albinati (auteur), Manon Smits (traducteur), Pieter Van der Drift (traducteur)
De auteur, die in zijn jeugd op een katholieke jongensschool heeft gezeten, reflecteert over enkele mede-leerlingen die een gruwelijke misdaad hebben gepleegd.
Titre
De katholieke school : roman
Auteur
Edoardo Albinati
Traducteur
Manon Smits Pieter Van der Drift
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La scuola cattolica
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
1485 p.
ISBN
9789025449759 (hardback)

Commentaires

Edoardo Albinati (1956) beschrijft zijn jeugd op een particuliere, katholieke jongensschool en zijn vrienden van toen. De zeer intelligente Arbus en zijn mooie zus Leda, de knappe en fanatiek linkse Stefano Jervi, de streng katholieke Rummo en de neofascistische Max. En natuurlijk zijn favoriete leraar Cosmo van wie hij veel leerde. Veertig jaar later is hij schrijver en leraar in een gevangenis en beschrijft hij hoe in Rome in 1975 een chique buurt wordt opgeschrikt door een beruchte verkrachtings- en moordzaak. Enkele ex-leerlingen van zijn oude school blijken de daders. Veertig jaar lang vraagt hij zich af hoe uit zo’n milieu zulke brute misdadigers kunnen voortkomen. Dan pleegt een van de daders in 2005 opnieuw twee wrede moorden op vrouwen en Albinati voelt de noodzaak om erachter te komen wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Hierbij komt hij zijn eigen jeugdzondes tegen. Deze onsamenhangende, langdradige deels autobiografische roman gaat over religie, vriendschap, verloren…Lire la suite

Wat bewoog de jongens van de katholieke school?

Edoardo Albinati speurt in prijswinnende roman naar de achtergronden van een gruwelijke verkrachtingszaak.

Edoardo Albinati won in Italië in 2016 de Premio Strega (de belangrijkste literaire prijs van het land) en zijn roman 'De katholieke school' was daar een bestseller. Waarom? Het boek is overweldigend dik (1485 bladzijdes), de thematische, verhalende of andere samenhang verbluffend zwak. Hoe kan dit literaire monstrum überhaupt bestaan?

De harde kern van Albinati's boek is een veelbesproken misdrijf dat in 1975 een schokgolf van afgrijzen door Italië liet gaan: het 'Delict van de Circeo' (DvdC). Drie neofascistische jongemannen van rond de twintig uit een gegoede wijk van Rome ontvoeren, verkrachten, martelen en vermoorden op onbeschrijflijk gruwelijke wijze twee volkse meisjes in een vakantiehuis op de kaap Circeo. Wat deze monsters niet weten is dat een van hun slachtoffers, de zeventienjarige Donatella Colasanti, tijdens hun laatste geweldsuitbarsting de bovenmenselijke kracht heeft gevonden om te doen alsof ze al dood was.

Het wordt haar 'redding', a…Lire la suite

À propos de Edoardo Albinati

Edoardo Albinati, né le 11 octobre 1956 à Rome, est un écrivain italien.

Biographie

Edoardo Albinati a été éditeur du magazine Nuovi Argomenti à partir de 1984. Il entame sa carrière d'écrivain en 1988. Alors qu'il travaille auprès du Haut Commissariat des Nations unies pour les réfugiés de 2002 à 2004, il fait paraître des articles dans Corriere della Sera et La Repubblica concernant la situation des réfugiés en Afghanistan et au Tchad. Depuis 1994, il pratique une activité d'enseignement au sein de la prison romaine de Rebibbia qu'il raconte dans son récit autobiographique Maggio selvaggio (1999).

Il a également collaboré de manière ponctuelle à l'adaptation de scénarios pour le cinéma, notamment à Tale of Tales de Matteo Garrone et Fais de beaux rêves de Marco Bellocchio. Son roman La s…En lire plus sur Wikipedia