Livre
Néerlandais

De oorlogsbruid

Autre titre De joodse bruid

Edith Hahn Beer (auteur), Susan Dworkin (auteur), Ineke van Bronswijk (traducteur)
Het leven van een Oostenrijks-joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog trouwt met een Duitse legerofficier om aan de jodenvervolgingen te ontkomen.
Titre
De oorlogsbruid
Autre titre
De joodse bruid
Auteur
Edith Hahn Beer Susan Dworkin
Traducteur
Ineke van Bronswijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The nazi officer's wife
Éditeur
Amsterdam: The House of Books, [2019]
238 p.
ISBN
9789044357738 (paperback)

Commentaires

De joodse bruid is een autobiografie waarin Edith Hahn Beer met de hulp van Susan Dworkin een bepalend hoofdstuk uit haar leven vertelt. De joodse Edith Hahn Beer overleefde de Tweede Wereldoorlog in hartje Duitsland door een andere identiteit aan te nemen en te trouwen met een nazi officier. Edith was, zoals het in het discours over de Tweede Wereldoorlog vaak genoemd wordt, een U-Boot, een duikboot. Ze dook onder en was gedwongen haar eigenste ik te verbergen.
De joodse bruid opent in medias res. De nadruk wordt onmiddellijk gelegd op de omgekeerde en verstoorde levensomstandigheden van Edith: "Na een tijd waren er geen uien meer. Mijn collega's onder de Rodekruisverpleegsters in het Städtische Krankenhaus in Brandenburg zeiden dat het kwam doordat de Führer de uien nodig had om er het gifgas van te maken waarmee onze vijanden overwonnen moesten worden." Door haar nieuwe "ik" ontsnapt de schrijfster weliswaar aan de dood. Anderzijds is zij gedwongen om de v…Lire la suite
Veel wonderlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog hebben hun weg gevonden naar het boek. Dit verhaal is er een van. Een Duitser nazi-officier wordt verliefd op een joodse vrouw die als 'arische' vrouw leeft, maar als ze hem vertelt dat ze joods is, trouwt hij haar toch en ze krijgen een dochter. Tot het einde van de oorlog leeft ze het leven van een keurige Duitse huisvrouw. Haar echtgenoot Werner moet naar het Oostfront en wordt krijgsgevangen gemaakt door de Russen. Na zijn terugkeer uit Rusland (wat zijn vrouw weet te bespoedigen) valt het huwelijk vrijwel onmiddellijk uiteen. Na een tweede huwelijk verhuist Edith Hahn Beer in 1987 naar Israël. Mooi en spannend opgeschreven met ghostwriter Susan Dworkin. Het feit dat het geen roman is maar waargebeurd, maakt het boek des te indringender. Het fotokatern uit de vorige uitgave is in deze nieuwe editie achterwege gelaten.

À propos de Edith Hahn Beer

Edith Hahn Beer, née le 24 janvier 1914 à Vienne et morte le 17 mars 2009 à Londres, est une juriste autrichienne.

En tant que Juive, elle put survivre à la Shoah en prenant une autre identité et se maria avec un membre du Parti nazi.

Biographie

Jeunesse et formation

Edith Hahn est la plus âgée des trois filles de Klotilde et de Leopold Hahn. Ses parents tiennent un restaurant.

Bien que cela ne soit pas courant à cette époque, un des professeurs d'Edith Hahn convainc son père de l'envoyer au lycée puis à l'Université de Vienne. Elle étudie le droit jusqu'à l'Anschluss, la nazification de l'Autriche la contraignant alors à quitter l'Université du fait de sa judaïté.

Son père…En lire plus sur Wikipedia