Livre
Néerlandais

15 jongens, 4 kikkers & ik : (15 jongens, 11 psychiaterbezoeken, 4 keramische kikkers en ik, Ruby Oliver)

E. Lockhart (auteur), Aimée Warmerdam (traducteur)

15 jongens, 4 kikkers & ik : (15 jongens, 11 psychiaterbezoeken, 4 keramische kikkers en ik, Ruby Oliver)

Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Ruby snapt absoluut niet waarom ze er ineens uit ligt bij haar schoolvrienden. Van de psychiater moet ze de gebeurtenissen reconstrueren aan de hand van een lijst met jongensnamen. Vanaf ca. 12 jaar.
Sujet
Relaties
Titre
15 jongens, 4 kikkers & ik : (15 jongens, 11 psychiaterbezoeken, 4 keramische kikkers en ik, Ruby Oliver)
Auteur
E. Lockhart
Traducteur
Aimée Warmerdam
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The boyfriend list
Édition
4
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2008
219 p.
ISBN
9789026131288 (paperback)

Commentaires

In opdracht van haar psychiater stelt Ruby (15) een lijst op van vriendjes - echte, bijna-vriendjes of gedroomde vriendjes. Die lijst is aanleiding tot een aardverschuiving in de vriendinnenkring. In de ik-vorm reconstrueert Ruby, soms direct naar de lezer toe, de gebeurtenissen, van de hak op de tak springend in de tijd, net zo verward als ze zich voelt. Met hulp van Dr. Z groeit Ruby naar een volwassener inzicht. Aanvankelijk moet de lezer een berg aan voetnoten (Ruby's commentaar op haar beschrijvingen) doorploegen en terugzoeken op de lijst over welke jongen het gaat, voor het verhaal vlot leesbaar is. De setting is Amerikaans: 15-jarigen met een eigen auto, communicatie via de schoolkastjes, preutsheid (vriendinnen topless in de sauna!) en licht hysterische ouders. Stijf vertaald: 'je bent echt te ver gegaan, jongedame' is geen pubertaal; de oorspronkelijke titel 'The boyfriendlist' is kernachtiger en waarom is Ruby’s koosnaam 'Roo' niet fonetisch 'Roe'? Herkenbare puberperikelen…Lire la suite

15 jongens, 4 kikkers en ik

De vijftienjarige ikpersoon in dit verhaal krijgt van haar psychologe de opdracht een lijstje te maken van alle jongens die een rol hebben gespeeld in haar leven. Onder begeleiding van dokter Z overloopt Ruby – haar vriendinnen noemen haar Roo – de lijst. Elk van de vijftien hoofdstukken in dit boek draagt de naam van één van de jongens. Ze vertelt aan haar psycholoog waarom die jongen op haar lijst staat, maar ze wijkt telkens af naar de recentere gebeurtenissen die haar leven helemaal op hun kop hebben gezet. Op die manier krijg je beetje bij beetje het verhaal waarom Roo naar dokter Z moet. Ze heeft namelijk angstaanvallen, die begonnen zijn nadat haar vriendje Jackson haar na een half jaar dumpte en iets met haar (tot dan toe) beste vriendin begon. Plots heeft ze helemaal geen vriendinnen meer, ze verprutst haar proefwerk en het wordt er uiteraard niet beter op als de kladversie van haar lijstje op school in verkeerde handen terechtkomt. Een leuk geschreven, vlot en hilarisch vert…Lire la suite

À propos de E. Lockhart

Emily Jenkins est née le 13 septembre 1967 à New York. Elle utilise souvent comme nom de plume : E. Lockhart. Elle est écrivaine américaine de livres pour enfants, romans pour adolescents ou encore fictions pour adultes. Elle a grandi à Cambridge (Massachusetts) et à Seattle et a étudié l'anglais au Vassar College. Emily a eu ensuite son doctorat en littérature anglaise. Elle vit actuellement dans la région de New York.

Jenkins écrit sous le nom de Lockhart pour le marché des adolescents, reprenant le nom de sa grand-mère. Son premier roman a été The Boyfriend List publié en 2004.

Œuvres

Livres pour enfants

  • Invisible Inkling, 2011
  • Skunkdog, 2008

Livres pour adolescents…En lire plus sur Wikipedia