Livre
Néerlandais

De hemel boven Vietnam

Duong Thu Huong (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
Een oude man in Vietnam kijkt terug op zijn bewogen leven en de even bewogen recente Vietnamese geschiedenis.
Extra subject
Vietnam
Titre
De hemel boven Vietnam
Auteur
Duong Thu Huong
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Au zénith
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2011
701 p.
ISBN
9789044515596 (hardback)

Commentaires

'Alles wat je doet of laat heeft bloedvergieten tot gevolg'. Aan het woord is de zeventigjarige president van het onafhankelijke Noord-Vietnam, dat kort na de overwinning op de Franse kolonisator een oorlog is begonnen om ook het Zuiden te bevrijden van Amerikaanse inmenging. Dit nochtans tegen de uitdrukkelijke wens in van 'de Oude Man' of 'Grote Broer', zoals de president gemeenzaam wordt genoemd. Maar zijn argument dat het volk al genoeg geleden heeft, wordt door het Centraal Comité van de partij, dat vrijwel alleen nog opportunisten en machtswellustelingen telt, weggestemd. Omdat hij aan een hartkwaal lijdt, krijgen zij de kans om de immens populaire president voorgoed aan de kant te schuiven. Onder bewaking verblijft hij nu, ver van Hanoï, in de Lan Vu-pagode ('zijn hart is een vogeltje zonder veren dat vast zit in een doornstruik'), een door de communistische regering verboden boeddhistisch pelgrimsoord waar nog maar twee vrouwelijke monniken hun rituelen mogen uitvoeren. Op enk…Lire la suite
Een fantastisch verhaal, niet omdat het gefantaseerd zou zijn, maar omdat het diep in de recente geschiedenis snijdt en aanstekelijk wordt verteld aan de hand van belangrijke personen die allen een rol speelden in het communistische Vietnam, maar ook in de ontmanteling ervan. De persoonlijke belevingen zijn gebaseerd op de werkelijkheid, maar vervat in karakters van het boek zuigen ze de lezer aan om meer te voelen en te weten. Daar draagt de schrijfstijl natuurlijk veel aan bij. Het is een dikke pil, maar je leest het boek toch in een adem uit. De Vietnamese schrijfster (1947) heeft met de figuur van 'de president' de historische Ho Chi Minh voor ogen, die net als ieder mens diepgravende emoties heeft. Een meesterlijke dwarsdoorsnede van de Vietnamese bevolking. Kleine druk.

À propos de Duong Thu Huong

CC BY-SA 4.0 - Image by Ertezoute (talk)

Dương Thu Hương est une romancière et dissidente politique vietnamienne qui participe à la renaissance littéraire du Viêt Nam dans les années 1980, tout comme Nguyễn Huy Thiệp, Phạm Thị Hoài, Bảo Ninh et bien d'autres encore. En plus d'être connue pour ses œuvres littéraires, elle est aussi connue sur le plan international pour sa lutte en faveur de la démocratie et de la liberté, ce qui lui vaut d'être surveillée par les autorités vietnamiennes.

Dương Thu Hương est récipiendaire, en 2005, du prix Oxfam Novib/PEN pour la liberté d'expression et a reçu le grand prix des lectrices de Elle 2007 pour son roman Terre des oublis.

Jeunesse

Naissance et études

Née en 1947 dans la région de Thái Bình, au nord du Viêt Nam, Dương Thu Hương est de son propre aveu issue d'« une famille ni riche ni pauvre ». Malheureusement, n'apparte…En lire plus sur Wikipedia