Livre
Néerlandais

Jaap Aap

Dolf Verroen (auteur), Nicolle Van den Hurk (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Titre
Jaap Aap / Dolf Verroen ; met tek. van Nicolle van den Hurk
Auteur
Dolf Verroen
Dessinateur
Nicolle Van den Hurk
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2003
27 p. : ill.
ISBN
90-276-7529-5

Commentaires

Een sympathiek verhaal, deze tekst over het jongetje Jaap die zich verveelt op zijn eentje en liever een echte aap wil dan de knuffelaap, de zoveelste knuffel die zijn papa hem geeft. Papa neemt Jaap mee naar de dierentuin, met leuke apen, maar ook een afgezonderde, bange aap die blij is met de aandacht die Jaap hem schenkt. Uiteindelijk schenkt Jaap hem zijn knuffelaap, en wordt hij zelf verrast door het bericht dat er een zusje op komst is.

Het boek vijf heeft een duidelijke plot. Er gebeurt veel en er zijn heel wat dialogen. In de taal valt de variatie in werkwoorden op. Voor het eerst komen er zinnen voor die meer dan één regel belopen. In de leeslat achteraan wordt leeservaringniveau D opgegeven, wat wellicht te maken met de nadruk op gevoelens en het zich kunnen inleven in het perspectief van een aap. De tekeningen van Nicolle van den Hurk zijn duidelijk en dynamisch, maar wel wat gewoontjes vergeleken met andere boeken in de serie. [Chris Bulcaen]
Jaap voelt zich alleen en wil eigenlijk een broer. Vader geeft hem een nieuwe knuffelaap, maar dat was niet de bedoeling. Ze gaan naar de dierentuin en zien daar een eenzame aap. Jaap wordt vriendjes met de aap en geeft hem zijn knuffelaap. Uiteindelijk blijkt moeder zwanger van een zusje. Deel 5 uit de serie Ik lees, bestemd voor leerlingen die 8 maanden leesonderwijs hebben gehad. Eenvoudig maar ook aansprekend verhaal in een fraai uitgevoerd boekje dat de doelgroep (kinderen uit groep 3) zal aanspreken. Rustige bladspiegel met korte zinnen steeds op een regel. Bevat veel leuke gekleurde illustraties die het verhaal ondersteunen. Op de voorkaft staat Jaap met knuffelaap en de echte aap. Vanaf ca. 7 jaar.

Suggestions