Livre
Néerlandais

De familie Schreeuwstra

Dolf Verroen (auteur)

De familie Schreeuwstra

Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
De nieuwe buren kunnen maar niet wennen aan de lawaaierige familie Schreeuwstra. Maar Marijke zorgt wel voor toenadering, want ze vindt Jonas nogal interessant.Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Gezin
Titre
De familie Schreeuwstra
Auteur
Dolf Verroen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Van Goor, 2004
126 p.
ISBN
90-00-03598-8

Commentaires

De familie Schreeuwstra noemt zichzelf zo omdat ze altijd tegen elkaar schreeuwen. De andere bewoners van hun straat hebben ermee leren leven, de familie is voor de rest immers heel aardig. Maar dan komen er nieuwe buren en die vinden dat geschreeuw afschuwelijk. De nieuwe buurjongen, Jonas, is vreselijk saai, hij zegt bijna nooit iets. Marijke en haar vriendin Esthel weten niet wat ze met hem aan moeten. Maar net hij zorgt voor bijzondere verwikkelingen: hij wil detective worden en broedt een bijzonder plan uit.

De typering van de familie Schreeuwstra is bij momenten bijzonder grappig. Onder die humoristische laag gaan sociale vraagstukken schuil: wat met de oma die te oud is om zelfstandig te wonen en hoe ga je om met kinderen en hun schoolresultaten? Verroen zou Verroen niet zijn als hij niet geregeld de volwassenen een veeg uit de pan gaf. Ze komen nogal eens bedillerig over en in tegenstelling tot de kinderen zeggen ze vaak niet wat ze denken. Typerend is ook de verbondenh…Lire la suite
Marijke (groep 6), haar broertje (groep 2) en haar ouders schreeuwen altijd; daarom noemt de straat hen de familie Schreeuwstra. De nieuwe buren schrikken van hun geschreew, maar Marijke vindt hun zeer stille zoon Jonas interessant. Jonas denkt veel, want hij wil detective worden. Om te onderzoeken hoe dieven te werk gaan, probeert hij een kostbaar beeld bij Marijke thuis te stelen. Hij laat het vallen, maar eind goed al goed: de oma van Marijke en eigenaresse van het beeld heeft het goed verzekerd zodat iedereen wat geld krijgt. Een leuk verhaal met een onverwacht slot, waarin allerlei problemen genoemd worden (maar niet uitgewerkt) zoals: jongetjes worden voorgetrokken, burengerucht, bejaardenflats. In deze druk ontbreken de illustraties. Het verhaal is geschreven in goed Nederlands met veel dialoog en gedrukt in duidelijke letters op een ruime bladspiegel; kleurig omslag. Vanaf ca. 9 jaar.