Livre
Néerlandais

Stille lippen

Dirk Bracke (auteur)

Stille lippen

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Elien is slechthorend; ze ergert zich aan het beschermende gedrag van haar ouders en wil graag eens naar een discotheek. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Stille lippen
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Édition
5
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2007
188 p.
ISBN
9789065659279 (paperback)

Commentaires

Klank en woord zijn vreemden

Dirk Bracke en Ann Zegers: de schrijver en zijn model. Hij heeft net Stille lippen uit, een jeugdverhaal over een slechthorend meisje. Zij is 23 jaar en woont in Nieuwkerken. Je vindt haar gezicht terug op de kaft van het boek. In werkelijkheid is ze iets ouder dan de puber Elien in het verhaal.

Vreemd genoeg heeft ze zopas iets gelijkaardigs meegemaakt als de scène waar Elien in het station van Sint-Niklaas een spoorwijziging mist. Doordat ze de stem van de speaker niet verstond in een Griekse luchthaven, stuurde Ann met een vriendin -- ook slechthorend -- het luchtverkeer even in de war. ,,Het vliegtuig heeft een uur op ons moeten wachten. De passagiers klapten in hun handen toen we aan boord gingen. Eerder om ons terecht te wijzen, dan om ons te verwelkomen.''

Stille lippen van jeugdauteur Dirk Bracke uit Stekene gaat over een slechthorend meisje van 15. Overbeschermd door haar ouders, wil ze toch haar eigen weg gaan. Ze hunkert naar liefde en plezier, maar ze heeft ook af te rekenen met angsten.

Hoe Ann de tiener Elien ziet? ,,Een moedig meisje. Ze wil veel dingen uitproberen en dat is niet evident, geloof me.''

,,Ligt moeilijk, die puberteit. Alles draait rond verliefdheid, uitgaan, discotheken. Wat ik vaak op televisie zie, had ik ook kunnen meemak…Lire la suite

Dat Dirk Bracke voor "Stille lippen", een verhaal over een slechthorend meisje, met heel wat dove jongeren gepraat heeft en naar hun problemen, angsten en gevoelens geluisterd heeft, blijkt duidelijk. De lezer leert heel wat bij over de leefwereld van doven en slechthorenden.

Aangezien in Brackes voorgaande jeugdromans vooral een harde, rauwe jongerenwereld werd geschetst, waarin losse seks, geweld en vulgaire taal schering en inslag zijn, heb ik dit boek met stijgende verbazing gelezen. Op de eerste pagina laat Bracke een metselaarsknecht "Fuck" en "Hei, schatje! Zin in een snelle wip?" roepen, maar in de rest gaat Bracke in deze roman de brave toer op, en het is me niet meteen duidelijk waarom. Elien (14), die absoluut zoals haar horende vriendin Lise naar de blitse disco Moonstruck wil, ontmoet ruige drugsdealers. Ze wordt zelfs verliefd op een van hen, Manu, die erover denkt om Elien als drugskoerier te gebruiken. Maar zover komt het nooit, want Elien wordt al gauw verlief…Lire la suite
Vrij origineel verhaal over de eerste stappen in de uitgaanswereld van een slechthorend tienermeisje. Elien heeft het ondanks haar gehoorapparaten en haar 'phonic ear' niet makkelijk in de klas, bij vriendinnen of in de disco... Behalve de ontgoocheling op amoureus vlak (een XTC-dealer probeert haar te misbruiken) is er nog de dagelijkse angst voor het halfuurtje alleen thuis-zijn. Naar het slot toe blijken die angstige voorgevoelens akelig reëel te worden. Door het onheilsspellende einde wordt dit stukje echter aan de 'verbeelding' van de lezer overgelaten. Spannend, romantisch, zeer herkenbaar en met een genuanceerde kijk op de zelfredzaamheid van slechthorenden. In een vlotte stijl met sprankelende dialogen. Vrolijk portret van de hoofdfiguur op de kaft. Vanaf ca. 13 jaar.

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia