Livre
Néerlandais

Rollercoaster

Dirk Bracke (auteur)

Rollercoaster

Public cible:
15 ans et plus
Kaylee heeft borderline. Dankzij haar vriendje Thierry voelt ze zich iets zelfverzekerder. Toch verbreekt ze de relatie, ervan overtuigd dat hij ooit zal inzien dat ze hem niet waard is. Kaylee stort zich in het uitgaansleven, maar slaagt er niet in om Thierry te vergeten.
Titre
Rollercoaster
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2012
171 p.
ISBN
9789059084582 (paperback)

Commentaires

Dirk Bracke kaart borderline aan in 'Rollercoaster'

Jeugdauteur Dirk Bracke zit tegen een jubileum aan. Met 'Roller-coaster' heeft de Stekense successchrijver zopas zijn negentiende roman afgeleverd.

Bracke is één van de populairste jeugdauteurs in Vlaanderen. In bijna twintig jaar tijd verkocht hij al meer dan 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken en won hij verscheidene prijzen. In zijn boeken pakt hij onverbloemd maatschappelijke thema's aan, vaak rond de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren en seksueel geweld. In 'Rollercoaster' speelt een meisje met borderline de hoofdrol. "Haar emoties bewegen als een rollercoaster omhoog en dan weer pijlsnel naar beneden. Vandaar de titel van het boek", legt de auteur uit. "Ze zoekt naar liefde en aandacht en een manier om met haar onzekerheid om te gaan."Net als bij zijn vorig werk deed Bracke heel wat research. "Ik vond twee tienermeisjes met borderline die ik verschillende keren interviewde over hun leven. Zo kon ik me inleven in de ervari…Lire la suite

Dirk Bracke schrijft opnieuw over controversieel onderwerp

Dirk Bracke (59) is in bijna twintig jaar uitgegroeid tot één van Vlaanderens populairste jeugdschrijvers. Met zijn nieuwste boekRollercoaster pakt hij alweer een controversieel onderwerp aan: het borderlinesyndroom.

Stekene De schrijver, die in een vorig leven postbode was, verkocht in 19 jaar tijd al meer dan 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken.

Bovendien werd zijn werk al vertaald naar het Deens, Duits, Spaans en Pools.

Ook als luisterboek of in braille zijn werken van hem te vinden. De meeste van Brackes boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen uit de zelfkant van de maatschappij.

Hij is een veelgevraagd spreker in scholen en bibliotheken. Op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen is het steevast aanschuiven voor een handtekening.

'Ook dit jaar weer,' bevestigt Dirk, 'maar wanneer je ouders op bezoek krijgt met hun tienerzonen of dochters en zij zeggen dat ze zelf al je boeken gelezen hebben toen ze jong waren, dan besef je plots dat je zelf oud wordt', lacht de schrijver.

'Volgend jaar ben ik dan ook al twintig jaar bezig, want mijn eerste boekUur nul kwam uit in 1993. Intussen ben ik de tel kwijt, maar ik denk datRollercoaste…Lire la suite

Kaylee kampt met een minderwaardigheidscomplex en hevige wisselende emoties. Ze voelt zich dom en lelijk, in de klas kan ze niet volgen en thuis duwt haar zus Demi haar nog dieper de afgrond in. Op de kappersschool bloeit Kaylee open, maar ze blijft hunkeren naar erkenning, wat leidt tot extreem impulsief gedrag. Ze gaat de ene korte relatie na de andere aan, tot ze Thierry ontmoet, die haar de broodnodige warmte en geborgenheid geeft. Maar ook hier steekt de twijfel de kop op: wat als Thierry zou merken dat ze hem niet waard is? Dus verbreekt Kaylee hun relatie en stort ze zich volop in het uitgaansleven. Toch kunnen drank en seks Thierry niet uit haar hoofd bannen. Kaylee onderneemt verschillende zelfmoordpogingen, tot ze uiteindelijk op haar zeventiende in de psychiatrie belandt. Het boek eindigt hoopvol, met een hereniging van de twee geliefden.
Om op Kaylees verhaal voorbereid te zijn, is het nodig de inleiding van Jessi, een borderlinepatiënte te lezen. Wie dit niet doet, …Lire la suite
Kaylee heeft borderline. Ze wordt op school gepest, vanwege haar vroegrijpe lichaam en omdat ze anders is door haar wisselende stemmingen. Ze voelt zich thuis niet veilig door haar oudere zus. Op 15-jarige leeftijd ontmoet ze in een café Thierry. Hij blijkt de liefde van haar leven te zijn, maar na enkele maanden verbreekt ze de relatie. Wat volgt zijn chaotische jaren met veel verliefdheden, seks, zelfverminking, zelfmoordpogingen en opnames in psychiatrische inrichtingen. Het verhaal is heftig en de lezer zal zich zo nu en dan ongemakkelijk voelen vanwege de wisselende stemmingen van Kaylee. De ene minuut is zij ongelooflijk verliefd en het volgende moment doodongelukkig, omdat ze vindt dat ze lelijk is en geen recht heeft op geluk. De auteur heeft veel boeken op zijn naam staan waarin zware, actuele thema’s centraal staan. Dit verhaal is gebaseerd op gesprekken die hij heeft gevoerd met twee borderlinepatiëntes. Met dit boek is hij erin geslaagd het thema borderline onder de aandac…Lire la suite

Rollercoaster

Kaylee voelt zich lelijk en dom. Vooral in vergelijking met haar oudere zus Demi. Ze haat het dat ze steeds de afdankertjes van haar knappe zus moet dragen. Kaylee kan moeilijk volgen op school bij vraagstukken en Demi wil niet altijd uitleg geven. Ook de meester maakt nare opmerkingen. De jongens op school zijn enkel geïnteresseerd in haar ontluikende borstjes. Kaylee is immers sneller rijp dan de rest van de klas. Ze heeft amper vrienden. Bij het voordragen van een gedicht waar ze de hele avond op gestudeerd heeft, raakt ze in paniek en wordt ze opnieuw het mikpunt van spot. Wanneer ze bijna vijftien is, doet ze samen met een vriendin vakantiewerk in een taverne. Kaylee is heel onzeker en laat geregeld een dienblad vallen. Met haar verdiende centen gaat ze samen met haar vriendin naar de discotheek. Ze ontmoet er Sam, drinkt biertjes en geniet van de aandacht van de jongen. Na de vakantie verandert Kaylee van school. Ze wil kapster worden. Eindelijk voelt ze zich beter. Maar Kayl…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia