Commentaires

Op de coverfoto kijkt een jong meisje je van achter haar masker aan. Liza vlucht vanuit Albanië naar België en belandt in een opvangcentrum. Ze wil papieren om te kunnen blijven, maar dat loopt niet van een leien dakje. Ze belandt al snel naakt voor een webcam, met enkel een masker aan.

Papier is de zestiende jeugdroman van Dirk Bracke. Zijn formule is bekend: actuele en/of aangrijpende thema's verwerkt hij tot populaire romans over en voor jonge adolescenten, met veel aandacht voor hun leefwereld. In Papier baseert Bracke zich op het waargebeurde verhaal van een jonge Albanese asielzoeker. Het is niet duidelijk in hoeverre het fictieve verhaal met het echte overeenkomt. Het nawoord is getiteld 'Hoop overwint alles' en dat kan niet over Liza's verhaal gezegd worden. Typisch aan Bracke is immers dat het niet goed afloopt voor de jonge held(in). Liza begaat uiteindelijk een wanhoopsdaad.

Het lot van asielzoekers is in België nog steeds een heet hangijzer, waa…Lire la suite
Voor zijn 16e jeugdroman baseerde de Vlaamse auteur zich op het waargebeurde verhaal van de jonge Albanese asielzoeker Liza. Via Liza krijgen we een inkijk in de wereld van opvangcentra, de queeste naar papieren en de schrijnende verhalen van andere asielzoekers. De lezer maakt alles mee vanuit Liza's perspectief, waardoor hij zich goed kan inleven in haar onzekerheid en onwetendheid. Het boek geeft veel informatie, maar geen overzicht van het hele proces. In een nawoord bespreekt de auteur het tot stand komen van het boek, maar duiding bij de context krijg je niet. In hoeverre het fictieve verhaal overeenstemt met de realiteit wordt niet duidelijk. Jammer is ook dat zowel de taal als de personages nergens echt tot leven komen. De meeste personages vervullen slechts een bepaalde functie, zoals die van beste vriendin of slechterik. Zelfs Liza wordt oppervlakkig uitgewerkt; de auteur gaat nergens echt in op haar gevoelens of motivaties. Zo laat ze zich wel erg gemakkelijk overhalen om i…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia