Livre
Néerlandais

Hotel Aphrodite

Dirk Bracke (auteur)

Hotel Aphrodite

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Jadzia is een tienermeisje uit Polen. Haar leven ziet er grauw en eentonig uit. Ze ontmoet Lech en hij belooft haar een geweldige toekomst in België. Dat ze met mannen moet slapen om hun mooie toekomst waar te maken, had Lech niet verteld.
Sujet
Prostitutie
Titre
Hotel Aphrodite
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011
175 p.
ISBN
9789059084377 (paperback)

Commentaires

De Poolse Jadzia is vijftien en woont met haar zussen en moeder in een appartement. Haar dagen zijn grijs en leeg en zoals veel pubermeisjes doet ze niets liever dan samen met haar vriendinnen dromen van een spannende toekomst met een leuke man. En dan komt de charmante Lech op haar pad. Hij wil haar meenemen naar België en belooft haar het leven vol luxe waar ze tot dan toe enkel over kon dromen.
Maar natuurlijk is er ook de keerzijde van de medaille: zoals menig lezer ongetwijfeld van ver voelt aankomen, blijkt Lech een pooier te zijn en wordt Jadzia verplicht om met vreemde mannen naar bed te gaan. Jadzia is het Nederlands niet machtig en heeft geen papieren, dus lijkt het onmogelijk om uit de klauwen van haar pooier te komen. 
Nic, een verlegen jongen met een hazenlip, zonder vrienden, raakt gefascineerd door de mooie Jadzia. Hij heeft er al zijn spaargeld voor over om met haar te slapen en wil niets liever dan voor altijd bij haar zijn. Kan hij Jadzia redden?
Ind…Lire la suite
De 15-jarige Jadzia uit het uitzichtloze Gdansk in Polen ontmoet de charmante Lech. Hij belooft haar mee te nemen naar België om te studeren en veel geld te verdienen. Eenmaal aangekomen houdt hij haar verblijfsvergunning achter en manipuleert haar tot prostitutie. De Vlaamse auteur schreef vele jeugdboeken en won hiermee meerdere prijzen. Dit boek beschrijft de situatie van een gedwongen prostituée in een vreemd land, wisselend tussen de blik van Jadzia en de 15-jarige Nic, een van haar klanten. Een duidelijk verloop, makkelijk taalniveau en redelijk eenvoudige plot, met een lineaire vertelstructuur die naar een eind toewerkt. Flink emotionele uitweiding is afwezig. Dit gecombineerd met een hippe uitstraling van het boek – een mooi gekleurde foto op het voorplat, een luipaardmotief met grote vrolijke letters op het achterplat, gouden randen en gekrulde versieringen – maken het deprimerende verhaal tot een bijna naïef feelgood boek. Tot op zekere hoogte realistisch. Introductie voor j…Lire la suite

Hotel Aphrodite

In 'Hotel Aphrodite' maken we kennis met Jadzia, een Pools meisje van vijftien jaar, dat door de mooie praatjes van Lech mee naar België is gelokt en hier in de prostitutie terecht komt. De schaamte die ze voelt tegenover haar familie weerhoudt haar ervan om terug naar huis te keren. Toch is het haar droom om aan Lech en alle klanten die hij voor haar vindt, te ontsnappen. De antagonist in dit boek is Nic, een jongen met een hazenlip, die gefascineerd is door Jadzia. Hij heeft er dan ook al zijn spaargeld voor over om met haar te kunnen slapen. Zijn droom is om voor altijd bij Jadzia te kunnen zijn en hij zal haar helpen te ontsnappen … koste wat het kost.
Klinkt cliché? Is het ook! De schrijfstijl van Dirk Bracke maakt dat het boek vlot leest, het onderwerp maakt dat het boek jonge tieners zal boeien door hen in te leiden in een gruwelijke wereld die ze nog niet kennen, maar na kaskrakers als 'Het uur nul', zijn we meer gewoon van Dirk Bracke.
Geen van de twee hoofdperson…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia