Livre
Néerlandais

Florica

Dirk Bracke (auteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Titre
Florica
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2018
205 p.
ISBN
9789059088351 (paperback)

Commentaires

De populaire Vlaamse jeugdauteur, bekend van zijn maatschappelijke probleemboeken voor en over jongeren, schrijft over het leven in een zigeunerfamilie en de restricties die dat met zich meebrengt. Het 15-jarige zigeunermeisje Florica zal worden uitgehuwelijkt aan een Tsjechische Roma. Zij en haar vriendje Jason proberen dat te voorkomen. Het verhaal is actiegedreven, bevat veel dialoog (met de nodige schuttingtaal) en kent kleine spanningsbogen waarin seks en geweld een rol spelen. Op de achtergrond wordt extreemrechts gedachtegoed aangekaart. De lezer beziet de gebeurtenissen vanuit een alwetend perspectief, waarin vele focalisatiewisselingen plaatsvinden. Jammer genoeg blijven de personages vlakke stereotypen die bovendien wel erg egocentrisch en narcistisch zijn. Of jongeren zich daaraan zullen storen, is echter de vraag. Vanaf ca. 13 jaar.

Florica

Florica (15) en haar broer Luca hebben Ruud, een gadzo, ervan overtuigd dat Florica op hem verliefd is. Zo kunnen ze hem allerlei dure spullen aftroggelen: iPhone, nieuwe kleren...Florica maakt hem het hoofd gek... ze knoopt haar bloesje open, staat hem toe haar te kussen... Ze hoeft maar even naar hem te lonken en hij haalt zijn portefeuille al boven. 'Een gadzo is een fruitboom die je leeg mag plukken', heeft papa hen al vroeg geleerd. Luca blijft in de buurt voor het geval Ruud te ver gaat. Zich door een gadzo laten ontmaagden zou niet aanvaard worden in de kampania. De schande voor haar familie zou ondraaglijk groot zijn.

Jason studeert automechanica. Hij houdt van fitnessen en uitgaan. In de discotheek ontmoet hij een vreemd trio: een zeer mooie jonge meid, haar broer en de veel oudere Ruud die zijn ogen niet uit Florica's bloesje kan houden. Wat voor een situatie is dit? Als de jongen zijn zus in het gezicht slaat, twijfelt hij... tussenbeide komen of toch maar nie…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia