Livre
Néerlandais

Buitenbeen

Dirk Bracke (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Delphine zit in een rolstoel en daar baalt ze van. Wanneer ze een uitnodiging ontvangt voor een filmauditie, denkt ze geen kans te maken. Dan ontmoet ze lotgenoot Robin, die haar dingen laat doen die ze nooit voor mogelijk hield.
Titre
Buitenbeen
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Édition
5de herz. dr.
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
170 p.
ISBN
9789059328785 (hardback)

Commentaires

Het "buitenbeen" in Dirk Brackes jongste boek is de vijftienjarige Delphine, die door een hersenbloeding bij haar voortijdige geboorte gehandicapt is aan benen en handen. Ze loopt moeilijk en zit daarom meestal in haar rolstoel.

Het hijverhaal in de verleden tijd toont de moeilijkheden die Delphine ondervindt, thuis en op school, en haar gevoelens daarbij. Het tekent realistisch hoe haar handicap haar hele leven bepaalt, hoe machteloos ze zich vaak voelt, hoezeer ze verlangt gewoon te kunnen leven zoals andere meisjes... Vaak spiegelt ze zich aan haar tweelingzus, Eva, wie niets mankeert, of aan haar vriendinnen. Veel mensen helpen haar waar nodig, maar vaak schaamt ze zich omdat ze zo weinig alleen kan. Niet alle mensen begrijpen haar toestand of houden er rekening mee. Op school is er zelfs een jongen die haar pest, omdat hij niet begrijpt waarom ze soms meer aandacht krijgt dan de andere leerlingen. Gelukkig leert ze Robin kennen, een jongen die zonder vingers geboren is. Ze…Lire la suite
Dat Delphine (14) in een rolstoel zit, maakt haar afhankelijk en soms ongelukkig. Ze heeft te maken met onbegrip en pesterij. Haar moeder wil haar te veel beschermen, haar tweelingzus en vriendinnen helpen haar weliswaar, maar kunnen zich niet helemaal inleven in haar situatie. Ze wil graag actrice worden. Via internet wordt ze benaderd voor een filmauditie; haar droom lijkt uit te komen. Als ze verliefd wordt op Robin, die ook een handicap heeft, zijn ze samen tot meer in staat. Geïnspireerd door de verhalen van zeven jongeren met een lichamelijke handicap heeft de schrijver dit verhaal geschreven, om vooral inzicht te geven in het leven van een buitenbeen. Hij behandelt onderwerpen die in een tienerleven aan de orde zijn, zoals verliefdheid, vriendschap en oplichting via internet. Ook pesterij komt aan de bod. Het boek leest vlot, heeft korte zinnen en een ruime marges. Op het voorplat staat een dromerig meisje. Een interessante inkijk in het leven van een gehandicapte tiener. Deze …Lire la suite

Buitenbeen

Delphine is een meisje van vijftien jaar dat ten gevolge van een hersenbloeding bij de geboorte in een rolstoel zit. Ze probeert op dezelfde manier als haar leeftijdsgenoten door het leven te gaan, maar ze wordt vaak beperkt door haar handicap. Het contrast tussen haar leven en dat van haar tweelingzus is dan ook groot. Maar Delphine is een doorzetter en ze grijpt de kansen die ze aangeboden krijgt. Zo gaat ze in op de vraag om deel te nemen aan een filmauditie en gaat ze naar een jongerenfuif. Dit wordt niet zo'n aangename belevenis voor haar tot op het moment dat ze Robin tegenkomt. Hij heeft ook een handicap en het klikt heel snel tussen hen. Door Robin komt ze meer buiten en kan ze dezelfde ervaringen opdoen als haar leeftijdsgenoten. Haar hoop op een filmrol wordt echter de kop ingedrukt doordat er andere motieven achter de vraag zaten. Maar door een gelukkig toeval krijgt ze toch nog een rol in een film aangeboden.
Dit boek werd geschreven door Dirk Bracke op basis van de …Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia