Livre
Néerlandais

3 x Bracke

Dirk Bracke (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Drie verhalen over jongeren die botsen met de mensen in hun omgeving: een Braziliaanse straatjongen, een Vlaams meisje dat door haar vader seksueel misbruikt is en een Marokkaans meisje dat geen hoofddoek en verhullende kleding wil dragen. Vanaf ca. 13 jaar.
Contient
Titre
3 x Bracke
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
507 p.
ISBN
9789059082229

Commentaires

3 x Bracke bundelt drie eerder apart verschenen verhalen van de populaire Vlaamse jeugdschrijver Dirk Bracke: 'Een vlieg op de muur', 'Straks doet het geen pijn meer' en 'Henna op je huid'. Bracke staat bekend als een auteur die schrijnend realisme en taboeonderwerpen voor jongere lezers niet schuwt, en dat blijkt ook uit deze omnibus.

'Een vlieg op de muur' vertelt het navrante relaas van de tienjarige Braziliaanse jongen Washington. Washington moet samen met talloze andere zwerfkinderen overleven in harde wereld, waarin alcoholmisbruik, lijmverslaving en kinderprostitutie dagelijkse kost zijn. Als daar nog eens cocaïnedeals en corrupte politieagenten bij komen, stevent het verhaal af op een onverwachtse, hartverscheurende climax.

In 'Straks doet het geen pijn meer' maakt de lezer kennis met de 14-jarige Friedl, die na de scheiding van haar ouders de enige van drie kinderen is die haar vader nog bezoekt. Nico ontpopt zich echter van een liefdevolle, gulle papa …Lire la suite
Bundel met drie eerder apart verschenen verhalen over heftige, moderne onderwerpen. In 'Een vlieg op de muur'* heeft een 10-jarige Braziliaans zwervertje de grootste moeite om op straat in leven te blijven. Toch is er nog een lichtpuntje, de actualiteit van het probleem heeft ervoor gezorgd dat hulpverleningsorganisaties zich steeds meer bezighouden met dit probleem (met uitleg in de vorm van noten). In 'Straks doet het geen pijn meer'** wordt eenmeisje sinds de scheiding van haar ouders door haar vader misbruikt; in haar puberteit lijdt ze erg onder de emotionele en sociale gevolgen daarvan. Het boek is geschreven in hedendaagse taal en met korte zinnen, waarbij de terugblikken op vroeger schuingedrukt zijn. De inhoudelijke moeilijkheidsgraad van het boek is veel groter dan de eenvoudige technische leesbaarheid. In 'Henna op je huid'*** wil een Marokkaans meisje net als haar vriendinnen zijn: geen hoofddoek en verhullende kleding dragen; hierdoor komt ze in moeilijkheden. Haar oudste…Lire la suite

3 x Bracke

Al jaren slaagt auteur Dirk Bracke erin om puberende tienermeisjes te beroeren. Hij lijkt steeds de juiste thema’s, het juiste verhaal en de juiste woorden te vinden. Dit boek bundelt drie eerder uitgegeven verhalen van de succesauteur. Straatkinderen, vriendschap en drugs, zijn de hoofdthema’s van ‘Een vlieg op de muur’. Het thema seksueel misbruik en de impact daarvan op een verliefd meisje wordt aangesneden in ‘Straks doet het geen pijn meer’. ‘Henna op je huid’ geeft een blik op andere culturen, op vreemdelingen, op culturele tradities en hoe die kunnen botsen met hedendaagse denkwijzen. De thema’s zijn uiteenlopend, maar delen dezelfde maatschappelijke geëngageerdheid. Bracke durft verborgen kantjes tonen en legt taboes op tafel, dit maakt zijn boeken zo aantrekkelijk voor het jonge publiek. Ze krijgen een realistisch verhaal voor de kiezen, herkenbaar en vlot geschreven en tegelijk niet te braaf. En als volwassene mag je dan soms al je bedenkingen hebben bij dit boek (al zal …Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke (né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes, en province de Flandre-Orientale) est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et vit maintenant de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle principal.

Œuvres