Livre
Néerlandais

Kleine Olifant in de wolken

Dieter Konsek (auteur)

Kleine Olifant in de wolken

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Kleine Olifant wil graag vliegen, maar volgens zijn moeder hebben olifanten in de lucht niets te zoeken. Hij vraagt aan Vlinder, Veer, Donkere Wolk en Vleermuis hoe zij vliegen. Zal het hem toch lukken? Prentenboek met illustraties in pastelkrijt. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Kleine Olifant in de wolken
Auteur
Dieter Konsek
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2009
[25] p. : ill.
ISBN
9789044811032 (hardback)

Commentaires

Met Kleine Olifant in de wolken won Dieter Konsek de illustratorenprijs van de Stad Hasselt. Heel terecht, want zijn illustraties kan je op zijn minst geslaagd noemen. De tekeningen in pastel verbeelden knap het dromerige wolkenthema van dit boek: de wolken zijn pluizig en het zachtaardige karakter van de personages wordt ook in de prenten zichtbaar. Helaas worden de mooie tekeningen, en daardoor ook de sfeer, doorbroken door een witte balk onderaan, die dient om de tekst weer te geven.
De typografie sluit niet aan bij het zachte karakter van de prenten. De letters zijn zwart op wit en geven dus een harde indruk. Daarnaast wordt telkens de woordgroep "De Kleine Olifant" in een aparte typografie gedrukt, die de al rommelige tekst een nog chaotischere indruk geeft. Men had eenvoudig kunnen verhelpen door de tekst in een zachtere kleur te integreren in de prenten zelf, en er is ook geen enkele reden om "De Kleine Olifant" telkens in een apart lettertype weer te geven.
Het ve…Lire la suite
Ook al zijn olifanten groot en zwaar en hebben zij in de lucht niets te zoeken, Kleine Olifant wil vliegen! Hij gaat op onderzoek uit en vraagt aan Vlinder, Veer en Donkere Wolk hoe zij vliegen. Er zijn veel manieren om te vliegen, maar niemand kan Kleine Olifant helpen. Toch zweeft hij niet lang daarna tussen de wolken, of is het een droom? Grappig en vertederend prentenboek met prachtige, sprekende illustraties in pastelkrijt. De passende en korte tekst, in een schreefloze letter, is vooral geplaatst in een witte strook onder de prenten. Opvallend is dat 'Kleine Olifant' telkens in een afwijkend, aaneengeschreven lettertype is gedrukt; het woord 'kleine' kleiner dan 'olifant'. Kleine Olifant vraagt en ontdekt, zoals een jong kind dat doet en houdt vast aan zijn droom, bijgestaan door meedenkende bijfiguren. Dit prentenboek is het winnende boek van de Prijs van de Stad Hasselt 2008 voor 'het beste onuitgegeven prentenboek'. De auteur illustreerde eerder de serie ‘Bijbelse Prentenboek…Lire la suite

Kleine Olifant in de wolken

Kleine Olifant is er vast van overtuigd dat hij kan leren vliegen. Hij gaat op zoek naar andere dieren en andere wezens die kunnen vliegen en vraagt hen om raad. Zo komt hij bij de vlinder, de arend, de donkere wolk en de vleermuis. Vleermuis bekijkt de oren van het olifantje eens goed en meent dat vliegen daarmee misschien wel kan. Als het dan toch niet lukt, raadt ze aan om ze nog wat te laten groeien... Teleurgesteld gaat Olifantje slapen en in zijn droom lukt het vliegen wel.
Een weinig vernieuwend verhaal met een onbevredigend einde. Wel leuk is de verwijzing naar de olifanten en andere dieren die je soms in de wolken kan zien. De wolkenolifant wordt ook op de schutbladen afgebeeld. Dit prentenboek won de illustratorenprijs van de Stad Hasselt 2008.