Livre
Néerlandais

Nijntje is stout

Dick Bruna (auteur)

Nijntje is stout

Dans la série:
Public cible:
0-2 ans et plus
Nijntje steelt snoepjes uit een winkel. Ze schaamt zich en kan er niet van slapen. Prentenboekje met eenvoudige illustraties in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Extra subject
Rijmvertellingen, Schaamte
Titre
Nijntje is stout
Auteur
Dick Bruna
Langue
Néerlandais
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Mercis, 2009
[25] p. : ill.
ISBN
9789056471897 (hardback)

Commentaires

De herdrukken Nijntje in het museum en Lieve oma Pluis maken samen met de nieuwe boeken Nijntje is stout, Nijntje is jarig en Lees mee met Nijntje deel uit van de succesvolle reeks van Dick Bruna over Nijntje, die al bijna vijftig jaar bestaat. De boekjes hebben hetzelfde handige formaat en zijn opgebouwd volgens een gelijkaardig stramien: we krijgen telkens 12 tekeningen op de rechterpagina en een tekst op rijm van vier zinnen op de linkerpagina. De felgekleurde, haast schematische figuren en objecten hebben een dikke zwarte rand. De tekst bevat geen hoofdletters, maar wel leestekens.

In Nijntje in het museum mag Nijntje met vader en moeder mee naar het museum. Aanvankelijk vindt mijnheer Pluis zijn dochtertje daar nog wat te klein voor, maar Nijntje is het daar niet mee eens. Op het eerste schilderij dat ze bewondert, staat een appel, die ze "net echt" vindt. Verder ontdekt ze een mobile, een stenen beer, een blauwe en gele zon, een s…Lire la suite
In de koekjeswinkel stopt Nijntje stiekem vier toffees in haar zak. 's Nachts krijgt ze wroeging en als moeder vraagt of er iets is, geeft ze het toe. Moeder laat haar de snoepjes terugleggen. Vierkant prentenboekje in het bekende Nijntje-formaat met links de vierregelige tekst op rijm (abcb), waarbij de b-regels niet altijd rijmen. Op de rechterbladzijde de bekende Brunaplaatjes in veel blauw en wit, waardoor het zo mogelijk nog soberder is dan anders. Dat de anders zo brave Nijn nu plotseling stout is, is niet alleen schokkend, maar ook eufemistisch te noemen. Het gaat hier direct over stelen. Erg moeilijk voor de jonge doelgroep en door de vorm mist nu toch ook de uitleg. Normaal gesproken zou een kind eerst om snoep vragen/zeuren in plaats van direct stelen uit een winkel. Is het de ‘normen en waarden’-rage die Nijntje van haar voetstuk moet laten vallen? Vanaf ca. 3 jaar.

Nijntje is stout

Als Nijntje met haar mama naar de bakker gaat, ziet ze een schaal met mooi gekleurde 'toffees'. Ze steekt er vier in haar zak. Thuisgekomen heeft Nijntje wroeging, ze kan er 's nachts niet van slapen. De volgende dag biecht ze alles op aan mama. Samen brengen ze de snoepjes terug. Een zwaar onderwerp voor jonge kinderen. Ik betwijfel of peuters er iets van zullen begrijpen. Het woord 'toffee' zullen de meeste kinderen ook niet kennen. Het alom gekende figuurtje zal wel vertrouwd aandoen.

À propos de Dick Bruna

Hendrik Magdalenus Bruna, dit Dick Bruna, est un dessinateur néerlandais, né le 23 août 1927 à Utrecht et mort le 16 février 2017 dans la même ville. Créateur du personnage « Miffy le lapin blanc » avec 124 livres vendus à 85 millions d'exemplaires à travers le monde juste avant sa disparition.

Biographie

Dick Bruna était le deuxième fils de l'éditeur A. W. Bruna et de J. C. C. Erdbrink, ainsi que le neveu de Henk Bruna. Pendant la Seconde Guerre mondiale, la famille dut se cacher plusieurs années à Loosdrecht pour que le père ne soit pas envoyé de force comme travailleur en Allemagne. Après la guerre, Dick commença par suivre une formation scolaire, mais l'abandonna bientôt. Il était prévu qu'il suivrait les traces de son père et de so…En lire plus sur Wikipedia