Livre
Néerlandais

Woensdag weegdag

Woensdag weegdag

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Een 16-jarig Vlaams meisje met de neiging tot anorexia gaat twee weken met haar tante naar India, waar ze werkt in een tehuis voor meisjes en vrouwen.
Titre
Woensdag weegdag
Auteur
Diane Broeckhoven
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Averbode, 2002
58 p.
ISBN
90-317-1872-6

Commentaires


Dit boek behoort tot de negen speciale verhalen van de Fahrenheitreeks, uitgegeven door Averbode. De dunne boekjes ogen als een reeks Engelse simplified readers. De eigentijdse covers trekken de aandacht, maar de titels voorspellen weinig inhoudelijke verrassingen.
In Woensdag weegdag blijft Diane Broeckhoven op haar bekende terrein. Zij confronteert het westerse meisje Silke, dat op de rand van anorexie balanceert, met het probleem van kansarme meisjes in India. Broeckhoven vertelt vlot en vat de situatie in beeldrijke taferelen samen. Haar verhaal is een uitnodigende opstap naar haar grotere werk.
[Jet Marchau]
In dit kleine boekje met een royale bladspiegel wordt in nog geen 60 pagina’s het verblijf verslagen van de 16-jarige Silke in India. Zelf is ze een lastig Belgisch meisje met anorexia-neigingen. Om haar moeder even te ontlasten gaat Silke voor veertien dagen mee met een tante die werkt in een opvanghuis voor meisjes en vrouwen. Ze ervaart de geringe welvaart en de ander positie die vrouwen in de Indiase maatschappij innemen. Voor haar is vooral de woensdag heel confronterend, omdat dan de meisjes op de weegschaal moeten. Ten opzichte van al die uitgemergelde lichtgewichten is de drukte die vrouwen in het westen maken over hun gewicht erg overdreven. Het boek geeft een aardig beeld van de leefwereld in India, maar kan in zulk kort bestek niet elke nuance weergeven. Ook de tekening van de personages is nogal oppervlakkig. De opzet kan pubers die een boek al gauw te dik vinden mogelijk aan het lezen krijgen. Vanaf ca. 14 jaar.