Livre
Néerlandais

De buitenkant van meneer Jules

De buitenkant van meneer Jules

Genre:
Als een bejaarde vrouw ontdekt dat haar man overleden is, brengt zij de dag door met hem de dingen te zeggen die ze nooit heeft durven uitspreken.
Titre
De buitenkant van meneer Jules
Auteur
Diane Broeckhoven
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: The House of Books, 2001
78 p.
ISBN
90-443-0336-8

Commentaires

Aan het geordende en bijna als in een ritueel verlopende samenzijn van het bejaarde echtpaar Alice en Jules komt abrupt een eind wanneer Jules, die naar loffelijke gewoonte 's morgens de koffie heeft gezet, door Alice dood wordt aangetroffen in de sofa. Aanvankelijk dringt de waarheid niet echt door tot Alice. Als dat dan toch gebeurt, dan staat zij erop niemand, ook haar zoon Herman niet, te verwittigen en in volstrekte afzondering bij haar gestorven man te blijven. Even lijkt het erop dat dit ook zal lukken, maar dan komt vaste schaakmaat van Jules, de autistische buurjongen David, op de proppen. Hij neemt tijdens het schaken Jules' plaats in en van hem komt ook de schitterende uitspraak dat "de buitenkant van meneer Jules" nu aanwezig is. Bij Alice komen de herinneringen op, die niet steeds even fraai zijn. Eindelijk zal ze hem de waarheid kunnen zeggen over diens verhouding met Olga, omdat ze ooit de doordruk van zijn brief aan haar heeft gevonden. En evengoed denkt ze terug aan h…Lire la suite
Wanneer een bejaarde vrouw 's morgens vroeg ontdekt dat haar man dood is, besluit ze niemand in te lichten en de tijd te nemen om hem die dingen te zeggen die ze niet eerder heeft kunnen of durven uitspreken. Zij bespreekt met hem de hoogte- en dieptepunten uit hun leven. Gedurende deze dag komt tweemaal haar autistische buurjongen bij haar. De jongen begrijpt haar en de situatie ('Meneer Jules is weg. Dit is de buitenkant van meneer Jules, zei hij'). Zijn aanwezigheid brengt licht en humor in de dag. Een ontroerende kleine roman. Het verhaal is krachtig geschreven en heeft een enorme schoonheid. Dit is de tweede roman voor volwassenen van de schrijfster (1946), na 'Het verkeerde keelgat' uit 1998*. Eerder publiceerde ze een twintigtal jeugdboeken, waarvan enkele bekroond werden. Normale druk.