Livre
Néerlandais

De onbekende reiziger

De onbekende reiziger

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Een groep rondtrekkende zangers neemt tijdens hun tocht naar veiliger oorden een jongen mee, waardoor ze in allerlei avonturen verzeild raken. Vanaf ca. 11 jaar.
Niveau de lecture
AVI 9
Titre
De onbekende reiziger
Auteur
Diana Wynne Jones
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Cart and Cwidder
Édition
2de, gew. dr.
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2002
229 p.
ISBN
90-216-1605-X

Commentaires

De onbekende reiziger (tweede, gewijzigde druk, eerste uitgave in 1975) is het eerste van de reeks 'De Daalmarkboeken' over het rijk Daalmark, dat door allerlei twisten tussen heersers in tweeën is gesplitst: het vrije Noorden en het onderdrukte Zuiden. Moril is de jongste zoon van een muzikantenfamilie, afkomstig uit het Noorden maar meestal op trektocht met hun huifkar en overal optredend om aan de kost te komen. Op het moment dat we Moril en zijn familie leren kennen, zijn ze op weg naar het Noorden, na een lang verblijf in het Zuiden. Moril verlangt er hevig naar om 'thuis' te zijn, omdat het Zuiden hem beklemt, met de voortdurende dreiging om er opgepakt te worden omdat je iets verkeerds zegt of doet. Toch hangt het noodlot hen boven het hoofd, en het duurt een hele poos eer Moril begrijpt dat dat alles te maken heeft met de vreemde reiziger die door zijn vader meegenomen wordt naar het Noorden...

De onbekende reiziger is een sprookje-voor-gevorderden. De ges…Lire la suite
Eerste deel van een serie historische verhalen, spelend in een middeleeuwse setting, en met fantasy-elementen. De 11-jarige Moril trekt met zijn vader Clennen, moeder Lenina, zus Brid en broer Dagner in een huifkar van het Zuiden naar het Noorden. Onderweg geven ze voorstellingen om in hun levensonderhoud te voorzien. Het politieke klimaat tussen Noord en Zuid is grimmig. Naast zanger is Clennen koerier van de graaf van Hannart. Maar dat verneemt Moril pas nadat Clennen vermoord is. Aan het einde van het verhaal wordt duidelijk wie de onbekende reiziger Kialan die met hen meereist, is. Er is een mooi evenwicht in de beschrijving van gevoelens en gedachten van met name Moril en de handelingen in het verhaal. Bovendien is de rol van de cwidder, het muziekinstrument dat Moril magische krachten geeft, geloofwaardig uitgewerkt. Universele thema's als waarheid, trouw, liefde en angst zijn op menselijke maat gesneden en komen via de personages naar voren. De omslagillustratie toont een warmg…Lire la suite

À propos de Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones, née le 16 août 1934 à Londres et morte le 26 mars 2011 à Bristol, est une auteure britannique de romans fantastiques pour enfants et adultes.

Biographie

Diana Wynne Jones a étudié à St Anne's College d'Oxford, notamment auprès des auteurs-professeurs C. S. Lewis et J. R. R. Tolkien.

Elle meurt le 26 mars 2011, à 76 ans.

Œuvres

Série Magids

  1. (en) Deep Secret…En lire plus sur Wikipedia