Twee zussen hebben een heel verschillend karakter: de een slaagt erin een goede relatie met een man op te bouwen, terwijl de ander -een kunstenares en meer introvert van karakter- haar eenzaamheid niet kan doorbreken.
Sujet
Seksualiteit
Titre
Verliefde vrouwen
Auteur
D.H. Lawrence
Traducteur
Barbara de Lange
Postface
Howard Jacobson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Women in love
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
576 p.
ISBN
9789025368067 (hardback)

Commentaires

De zusjes Ursula en Gudrun Brangwen wonen ± 1915 met hun ouders in het fictieve mijnwerkersstadje Beldover in de Engelse Midlands. Ursula (26), lerares op het lyceum, leert onderwijsinspecteur Rupert Birkin kennen, die nog een relatie heeft met een andere vrouw, maar later voor Ursula kiest. Gudrun (25) leert zo Ruperts vriend Gerald kennen, zoon van de mijneigenaar. Terwijl de relatie van Ursula en Rupert zich goed ontwikkelt en steeds hechter wordt, is die van Gudrun en Gerald destructief. Gerald probeert Gudrun te doden, wat mislukt en komt om na een val in de Alpen. Een van de drie beste romans van de belangrijke Engelse schrijver/dichter (1885-1930), die pas na vier jaar kon worden gepubliceerd in 1920 vanwege de openhartigheid over seks en emoties. Met zijn aandacht voor relaties en emoties doet de prachtige, uitstekend opnieuw vertaalde roman nog eigentijds aan en wordt terecht gezien als een meesterwerk. Met goed nawoord van romanschrijver en Man/Booker Prize winnaar 2010 Howa…Lire la suite

À propos de D.H. Lawrence

David Herbert Lawrence, plus connu comme D. H. Lawrence, (11 septembre 1885 à Eastwood au Royaume-Uni - 2 mars 1930 à Vence en France) est un écrivain britannique. Auteur de nouvelles, romans, poèmes, pièces de théâtre, essais, livres de voyage, traductions et lettres, il est célèbre notamment pour son roman L’Amant de lady Chatterley.

Ses œuvres rassemblées représentent, entre autres, une réflexion approfondie sur les effets déshumanisants de la modernité et de l’industrialisation. Les écrits de Lawrence explorent des questions telles que la sexualité, la santé émotionnelle, la vitalité, la spontanéité et l’instinct. Ses romans incluent Amants et Fils, L'Arc-en-ciel et Femmes amoureuses.

Les opinions de Lawrence lui ont valu de nombreux ennemis, et il…En lire plus sur Wikipedia