Livre
Néerlandais
Verzameling van korte stukjes proza over mensen en dingen om blij mee te zijn, van te genieten of respect voor te hebben.
Titre
Odes
Auteur
David Van Reybrouck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
245 p. : ill.
Note
Bundeling van essays verschenen tussen 2015 en 2018 in De Correspondent
ISBN
9789403139906 (hardback)

Commentaires

Een vrolijk licht in donkere dagen

BOEKENBAL.

In afwachting van ‘Indonesië’, de opvolger van zijn magnum opus ‘Congo: een geschiedenis’, verscheen van David Van Reybrouck de verzamelbundel ‘Odes’. Die lofzangen werden eerder druppelsgewijs op het nieuwsplatform De Correspondent gepubliceerd, waar vooral ‘Ode aan de ex’ veel clicks opleverde. Hier is die Facebook favourite de opener van de bundel, en hij zet meteen de toon: er is plaats voor oude weemoed verpakt in een fris idee (‘Het is toch niet omdat een relatie voorbij is dat de vriendschap ophoudt?’), een Europees curiosum (‘The Museum of Broken Relationships’) en een maatschappelijke overpeinzing (‘Europa is het continent der exen’). De insteek is bovendien onverbloemd positief, een zeldzaamheid tegenwoordig, waardoor de bundel een vrolijk licht laat schijnen in deze donkere winterdagen. Hij verkent ongegeneerd de kunst van het bewonderen, en hij blijkt die gave uitstekend te beheerse…Lire la suite

Sinds 2015 schrijft de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck (1971) regelmatig korte stukjes voor 'De Correspondent', een online journalistiek platform gevestigd in Amsterdam. Ruim vijftig van die stukjes zijn hier nu gebundeld. Het zijn kleine juweeltjes die gaan over mensen en dingen om blij mee te zijn, om van te genieten, om respect voor te hebben. Over schilderen en schrijven, over moed en spijt en troost, over de poetsvrouw en de popsong en ga zo maar door. Een verademing om ze te lezen.

À propos de David Van Reybrouck

David Grégoire Van Reybrouck, né à Bruges le 11 septembre 1971, est un scientifique, historien de la culture, archéologue et écrivain belge d'expression néerlandaise.

Il a obtenu plusieurs grands prix littéraires.

Biographie

Van Reybrouck a grandi en Flandre-Occidentale à Assebroek (Bruges) dans une famille catholique possédant une culture littéraire.

Un de ses grands-pères, Grégoire De Bouvere, fortement inspiré par la Jeunesse ouvrière chrétienne (JOC) où il militait, travaillait comme relieur chez l'éditeur brugeois Desclée de Brouwer. Chez son grand-père Van Reybrouck, David trouva de quoi apaiser sa soif de lecture, entre autres de nombreux livres édités par le Davidsfonds.

Son père, Dirk Van Reybrouck (1939-2006), fut ingénieur des chemins de fer et travailla de 1962 à 1966 pour les Chemins de Fer du Bas-Congo-Kat…En lire plus sur Wikipedia