Livre
Néerlandais

De stem van Tamar

David Grossman (auteur)

De stem van Tamar

Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Op zijn speurtocht door Jeruzalem naar de eigenaar van een hond ontmoet een 16-jarige jongen uiteenlopende types.
Titre
De stem van Tamar
Auteur
David Grossman 1954-
Langue
Néerlandais
Titre original
Mischehu laruz ito
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2006?
415 p.
ISBN
90-5637-723-X

Commentaires

David Grossman is een veelgeprezen en 'veelgeprijsd' auteur. De nu 48-jarige journalist en auteur woont in Jeruzalem, van waaruit hij de internationale pers haalt met kritische artikels over de gewelddadige ontwikkelingen in zijn land en zijn medeburgers provoceert door in krant en boeken ongezouten zijn meningen te ventileren. Hij weet waar hij het over heeft: zelf was hij als reserveofficier vier jaar actief in de oorlog en hij spreekt vloeiend Arabisch. Het Arabisch-Israëlisch conflict inspireerde hem tot een drietal boeken, die opvielen door hun structuur en hun humanistische benadering. Grossman is geen pacifist, maar pleit voor een realistische uitweg uit de aan weerszijden verwrongen logica van de haat. Maar meer dan met de politiek is Grossman begaan met de mens in zijn relatie tot wie hem nastaan: zijn geliefde, zijn familie, zijn kinderen. Zijn recentste werk De stem van Tamar (bekroond met de Sappir-prijs voor literatuur), opgedragen aan zijn drie kinderen, is een je…Lire la suite
De Israëlische schrijver David Grossmann (1954) sluit in deze roman thematisch aan bij zijn eerdere 'Zigzagkind'. Daarin beleeft een jongen een zoektocht naar zijn verleden. In deze roman gaat het om een dubbele zoektocht. De 15/16-jarige Assaf rent met Dina, een hond, door hedendaags Jeruzalem, op zoek naar de eigenaar. Hij ontmoet een kluizenares, straatartiesten, junks, komt in aanraking met de politie. Uiteindelijk vindt hij de eigenaar van Dina. Het is de 16-jarige Tamar, op zoek naar haar drugsverslaafde broer Sjaj in het straatleven en de artiestenscene. Na een goed voorbereid plan vindt en bevrijdt ze hem, mede dankzij haar betoverende stem. Met vaart geschreven weet deze avonturenroman van begin tot eind te boeien. Zowel geschikt voor jongeren als volwassenen.

À propos de David Grossman

CC BY-SA 3.0 - Image by Photo Claude TRUONG-NGOC

David Grossman (en hébreu : דויד גרוסמן), né le 25 janvier 1954 à Jérusalem, est un écrivain israélien, auteur de romans, d'essais et de livres pour la jeunesse. C'est l'une des figures de la littérature israélienne.

Biographie

Son père est originaire de Galicie. David Grossman étudie la philosophie et le théâtre à l'université hébraïque de Jérusalem.

Il travaille comme correspondant à Kol Israel, la radio nationale d'Israël. Il est l'un des présentateurs de Cat in a Sack, un programme pour enfants diffusé de 1970 à 1984. Son livre Duel est la première pièce de théâtre radio-diffusée. Avec Dani Eldar, il présente la populaire série radio au ton absurde Stutz (terme yiddish pour : « cela peut arriver »).

Il se rend célèbre avec sa première œuvre, Le Vent jaune (הזמן הצ…En lire plus sur Wikipedia