Livre
Néerlandais

Naar de top

Dan Gemeinhart (auteur), Tjalling Bos (traducteur), Nina Goffi (dessinateur)
Mark (12) heeft kanker en nog maar één wens: een berg beklimmen. Hij vertelt Jessie wat hij van plan is. Nadat hij stiekem is vertrokken, wordt er een zoektocht naar hem opgezet. Jessie twijfelt of ze zijn geheim moet bewaren. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Naar de top
Auteur
Dan Gemeinhart
Traducteur
Tjalling Bos
Dessinateur
Nina Goffi
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The honest truth
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
227 p.
ISBN
9789047707233 (hardback)

Commentaires

De 12-jarige Mark heeft kanker en nog maar één wens: een berg beklimmen. Hij vertrekt met een rugzak, zijn trouwe hond Beau en een opschrijfboekje voor zijn haiku's. De tocht is loodzwaar. Ondertussen wordt er een grote zoektocht naar Mark opgezet. Zijn vriendin Jessie weet wat Mark van plan is en verkeert in tweestrijd: zal ze zijn geheim bewaren of opbiechten en daarmee zijn vertrouwen schenden? En lukt het de zieke Mark om zijn doel te bereiken? Een gevoelig, naar het melodramatische neigend verhaal waarin Mark in de ik-vorm vertelt over zijn leven en de reis naar de berg, die vol zit met tegenslagen, maar waarin hij telkens de moed en kracht vindt om verder te gaan. In korte hoofdstukken vertelt Jessie tussendoor over haar dilemma en valt daarin vaak in herhaling. Geschreven in eenvoudige taal. Sobere opmaak met hoofdstukaanduidingen in zwart-wit. Mooi debuut met een vrij zwaar thema. Vanaf ca. 12 jaar.

Naar de top

Mark is twaalf jaar. Hij heeft kanker. Ondanks verschillende kuren lijkt hij niet meer te kunnen genezen. Hij heeft nog één droom: Mount Rainier beklimmen. Toen zijn opa, die bergbeklimmer was, stierf, heeft Mark beloofd dat hij dat zou doen. Maar Mark is geen ervaren bergbeklimmer en is ernstig ziek. Toch vertrekt hij. De enige die het zou kunnen raden is zijn beste vriendin Jessie. Samen met Beau, zijn hond, vertrekt hij, met niet meer dan een oud fototoestel, een aantekenboekje, een rugzak met wat spullen en een handvol geld. Hij loopt weg. Helemaal alleen. Hij kan niet langer wachten. Maar Mark krijgt het behoorlijk moeilijk. Hij heeft het koud, is ziek, wordt afgetuigd, heeft honger ... Toch zet hij door. Voor zijn opa. En om die droom waar te maken. Ondertussen zijn zijn ouders en Jessie vreselijk ongerust. Mark is als vermist opgegeven en het nieuws wordt via de media volop verspreid. Als Mark, na veel obstakels, eindelijk de voet van de berg bereikt, steekt er een storm op…Lire la suite