Livre
Néerlandais

Tinka mag trakteren

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Tinka is jarig. Haar mama heeft koekjes klaargezet zodat Tinka kan trakteren op school. Tinka vindt het wel een prettig idee. Ze trakteert de meneer op straat, de grote hond waar ze een beetje bang voor is, en de eendjes in het park. Wanneer ze op school aankomt is haar schaal leeg.
Sujet
Jarig zijn, Delen
Extra subject
prentenboeken
Titre
Tinka mag trakteren
Auteur
Daan Remmerts de Vries 1962-
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789045114835 (hardback)

Commentaires

Daan Remmerts de Vries toverde een eenvoudige gebeurtenis om in een snoepje van een verhaal. Tinka is jarig en mag trakteren op school, al klinkt dat uitgesproken door de jarige zelf als ‘traktirre’. Een moeilijk woord, vindt Tinka. Het betekent ‘weggeven’, zegt mama. Op de tafel staat een schaal met snoep die Tinka op school mag uitdelen. Maar onderweg naar school begint Tinka al met het weggeven van de roze koeken. Aan een kale meneer met honger, aan een grote hond (die de koek zelf maar van de grond moet pakken), aan een onbekend jongetje dat anders niet snapt dat Tinka vandaag jarig is en aan nog meer toevallige passanten. Om de schaal wat minder zwaar te maken, neemt Tinka zelf ook nog een koek. Het onvermijdelijke gevolg: de schaal is leeg voordat Tinka op school aankomt. Mama zag het probleem al aankomen en heeft gezorgd voor nieuwe 'weggeef-snoepen', maar dan wel van de gezondere soort: appels, druiven en bananen. 
Voor Tinka mag trakteren gebruikte Remmerts de Vri…Lire la suite
Tinka is jarig en mag dus trakteren op school. Tinka verstaat ‘traktirre’, wat een moeilijk woord is, maar moeder legt uit dat het om ‘weggeven’ gaat. Onderweg naar school biedt ze allerlei personages een koek aan. En moeder laat het toe, zeker als Tinka zegt dat men anders niet weet dat zij jarig is. Maar als ze op school komt, is heel de schaal leeg en moet Tinka huilen. Gelukkig heeft moeder nog een volle zak met fruit en kan zij toch nog ‘traktirre’. Vrijwel vierkant prentenboek van de veelvuldig bekroonde auteur/illustrator. Door het steeds terugkerende gegeven dat Tinka koeken weggeeft, kent het boek een gedegen spanningsopbouw, met een duidelijk slot. Naast elke illustratie op de rechterpagina, staat op de linkerpagina een vierregelige tekst op rijm (abcb), steeds in een prettig ritme dat het (interactief) voorlezen bevordert. De tekst is steeds in het midden afgedrukt, in een vrij grote schreefletter op een witte ondergrond. Het taalgebruik is literair, met op sommige momenten…Lire la suite

Tinka mag trakteren

Tinka is jarig en mag trakteren met koekjes in de klas. Onderweg naar school begint Tinka al koekjes uit te delen. Wanneer ze op school aankomt, zijn alle koekjes al op. Wat nu gedaan?
Een vrolijk verhaaltje over een meisje dat dolgraag trakteert met koekjes. Zelfs de grote hond op straat en de eendjes worden niet overgeslagen. Wel een mevrouw (Die is veel te rond) en tante Riek want Riek heeft altijd wat, zoals papa altijd zegt. Die kleine grapjes en het geslaagde rijm maken het boek, ook voor volwassenen, leuk om voor te lezen.
De kinderlijk ogende illustraties zijn niet overladen. Het zijn collages van schildertechnieken en lapjes stof.
Een pretentieloos tussendoortje.