Livre
Néerlandais

Bernie King en de magische cirkels

Bernie King en de magische cirkels

Public cible:
9-11 ans et plus
Bernie King ontdekt dat er vreemde dingen gebeuren sinds mevrouw Zwellengrebel in het buurhuis is gaan wonen. Het lijkt erop dat mevrouw Zwellengrebel een heks is. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Heksen
Titre
Bernie King en de magische cirkels
Auteur
Daan Remmerts De Vries 1962-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2008
197 p.
ISBN
9789045106496

Commentaires

Het gezin van Bernie King krijgt een nieuwe buurvrouw: een oudere dame, die er keurig en vrij gewoon uitziet. Toch voelt de elfjarige Bernie al meteen dat er iets vreemds aan de hand is met deze Zwellengrebel. Wanneer er even later ongewone dingen gebeuren, worden zijn donkere vermoedens bevestigd.

De toon wordt meteen gezet wanneer Bernie op de eerste bladzijde een slak met handjes vindt in de achtertuin. Het vreemde beest ontsnapte uit het terrarium van de buurvrouw, die naar haar huisdier op zoek gaat. Zonder aanwijsbare reden besluit Bernie de slak te houden en zet daardoor een reeks gebeurtenissen in gang die zullen leiden tot een vreselijke confrontatie met de Zwellengrebel. Al snel heeft de jongen door dat zij niet zo onschuldig is als ze zich voordoet, maar door zijn reputatie als onverbeterlijke grappenmaker vindt hij bij niemand gehoor.

Om zijn gelijk te bewijzen, breekt Bernie bij de buurvrouw in. Hij wordt betrapt en kan slechts op het nippertje aan haar beto…Lire la suite
Sinds het buurhuis van Bernie King door mevrouw Zwellengrebel is betrokken, gebeuren er vreemde dingen. Wanneer Bernie in haar huis rondsnuffelt, doet hij een vreselijke ontdekking: ze verandert kinderen in dieren! Haar poging om hem in een aap te veranderen lukt maar ten dele, maar Bernie moet nu wel met een staart door het leven. Met zijn vriendin Tessa, inmiddels een konijn, Leo, nu een kraai, zijn zus Jane en haar twee vriendinnen probeert hij de heks (want dat is ze!) te slim af te zijn. Prettig leesbaar, tot het eind toe spannend verhaal, Roald Dahl waardig, maar wel met een eigen originaliteit en stijl. De omslagfoto met dieprode, vleesetende papavers en op de achtergrond het dreigende buurhuis geeft de griezelige sfeer van het verhaal goed weer. In tegenstelling tot de titel: er is slechts sprake van een magische cirkel, helemaal op het eind. Dat is echter een kleine kritische noot bij een heel geslaagde uitgave. Vanaf ca. 11 jaar.

Bernie King en de magische Cirkels

Bernie, een jongen die graag kattenkwaad uithaalt en dode dieren verzamelt, krijgt een nieuwe buur: Mevrouw Zwellengrebel, op het eerste gezicht een deftige, oudere dame. Stilaan ondervindt Bernie dat Mevrouw Zwellengrebel heel wat geheimen verbergt en een echte dreiging vormt voor hem en iedereen uit de buurt. Hij vindt eerst een slak met armpjes en handen en in de tuin van de buur groeien er bijtende bloemen. Weldra verdwijnen er kinderen spoorloos. Noch zijn familie, noch zijn vriendjes geloven Bernie. Hij gaat, samen met Tessa, zijn beste vriendin, op onderzoek en vindt uit dat Mevrouw Zwellengrebel een heks is die, geïnspireerd door de bijnamen die kinderen elkaar geven, kinderen omtovert in dieren. Bernie verandert langzaam aan in een aapje omdat iedereen hem “kleine aap” noemt. Voor hij volledig verandert in een aap slaagt hij erin de toverkracht van de heks te breken. Het boek leest vlot en schakelt over van het ene avontuur naar het andere. Het is een mengeling van griezel…Lire la suite