Livre
Néerlandais
Een student erft een groot vermogen van zijn oom die aan de gevolgen van overmatig drankgebruik is gestorven.
Sujet
Dood, Alcoholisme
Titre
't Bolleken
Auteur
Cyriel Buysse
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2008
171 p.
ISBN
9789089180056 (paperback)

Commentaires

Deze roman, geschreven door een literaire reus onder de vroeg-20e-eeuwse Vlaamse literatoren, verscheen oorspronkelijk in 1906. Dat dit kleinood meer dan een eeuw na datum, met een minimum aan tekstwijzigingen ? het sappige Oost-Vlaamse dialect, hier en daar versneden met het Franse jargon van de hogere burgerij, bleef in deze heruitgave behouden ? hedendaagse lezers weet te begeesteren, getuigt dan ook van het onmiskenbare literaire talent en het empathische vermogen van de auteur. Met 't Bolleken verlaat Buysse het spoor van het zwaarmoedige naturalistische Het recht van den sterkste en de patriciërsromans Wroeging en Mea Culpa, en schreef hij, naar wat hijzelf later zou beweren, een roman met "een ondeugende glimlach".

Meneer Vital, een student in de rechten, erft het vermogen van zijn oom, die overleden is aan een aandoening waarvan hij de symptomen zelf omschreef als 't bolleken, in wezen een kankergezwel in de keel als gevolg van zijn Bourgondi…Lire la suite
Van de naturalistisch-realistische Vlaamse schrijver Cyriel Buysse (1859-1932) verscheen, na ruim 100 jaar, een heruitgave van 't Bolleken. Het is weliswaar niet zijn belangrijkste werk, maar daarom wel sfeervol. Een oude rijkaard die zich tegoed doet aan jenever en aan een jong kamermeisje, komt nogal vroegtijdig te overlijden. De neef van Nonkelken erft zijn vermogen, zijn automobiel en kasteel, maar ook zijn gewoonten. De neef geeft zijn studie op, leeft zoveel jaar later zo ongeveer een parallel leven aan dat van Nonkelken en overlijdt net als zijn oom, maar dan wel heel jong, aan 't Bolleken. Dat is een slokdarmaandoening, vooral ten gevolge van overmatig drankgebruik. Een veelheid aan fonetisch weergegeven Vlaamse dialogen en het daar haaks op staande Frans houden wel eens op; toch geeft deze kleine roman een fraai tijdsbeeld van het plattelandse Vlaanderen van voor de Eerste Wereldoorlog. Kleine druk, ruime marges.

À propos de Cyriel Buysse

Cyriel Buysse, né à Nevele le 20 septembre 1859 et mort à Afsnee 25 juillet 1932, est un écrivain naturaliste belge d'expression néerlandaise. Il a également écrit sous les pseudonymes suivants : Louis Bonheyden, Prosper Van Hove et Robert Palmer.

Biographie

Cyriel Buysse est né en 1859 à Nevele (Flandre-Orientale) dans une famille aisée. Avant qu'il ait achevé ses études à l'athénée de Gand, il intégra l'usine familiale de chicorée selon le vœu de son père.

Suivant la suggestion de sa tante Virginie Loveling, elle-même auteur, il commença à écrire à l'âge de vingt-six ans. Lorsque son père découvrit qu'il avait donné rendez-vous à une fille qu'il avait rencontrée au café local, il dut quitter la terre ancestrale. Entre 1886 et 1896, il émigra au…En lire plus sur Wikipedia