Livre
Néerlandais

Thomas en de laatste draken

Cornelia Funke (auteur)

Thomas en de laatste draken

Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Een kobold, een mensenkind en een zilveren draak gaan op zoek naar een nieuwe schuilplaats voor draken, achtervolgd door een zeer bloeddorstige gouden draak. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Draken
Sujet supplémentaire
Avonturenverhalen, fantasy
Titre
Thomas en de laatste draken / tekst en ill. Cornelia Funke
Auteur
Cornelia Funke
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Drachenreiter
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2009 | Autres éditions
408 p. : ill.
Note
Wordt vervolgd door Thomas en de veer van de griffioen
ISBN
9789045107493

Commentaires

In Thomas en de laatste draken, vijf jaar eerder geschreven dan De dievenbende van Scipio maar pas onlangs in Nederland uitgegeven, ontleent Cornelia Funke haar vertelplezier aan de menselijke behoefte de wereld in voorspelbare patronen te vangen. Thomas en de laatste draken is een rechttoe rechtaan verhaal, een kruising tussen een folkloristisch sprookje, in de sfeer van de duizend-en-een-nachtverhalen, en klassieke fantasy, waarin Goed tegen Kwaad strijdt en uiteindelijk wint.

De uit Hamburg afkomstige weesjongen Thomas, de draak Long en het koboldmeisje Zwavelkopje, bedreigd door de oprukkende en alles vernietigende mensheid, gaan gedrieën op zoek naar de mythische, romantisch klinkende Zoom van de Hemel: een veilige plek voor draken, die misschien niet eens bestaat. "De bergen zijn er zo hoog dat ze de hemel raken. In de berghellingen zijn grotten van maansteen verborgen en in het dal bloeien blauwe bloemen".

Thomas, Long en Zwavelkopje zijn alle drie n…Lire la suite
Als hun schuilplaats ontdekt wordt door de mensen, gaat Long, een zilveren draak, op zoek naar de Zoom van de hemel, een plek waar draken ongestoord leven. Hij krijgt hulp van de kobold Zwavelkopje en het mensenkind Thomas. Aan de hand van een kaart maken zij een spannende reis waarbij zij hulp krijgen van diverse anderen, zoals een professor en een zeeslang. Er is echter ook een spion onder hen. Hun leven is voortdurend in gevaar door een achtervolging van een gouden, zeer bloeddorstige draak die het op alle draken gemunt heeft. Heerlijk lezend sprookjesachtig verhaal vol avonturen. Door de korte hoofdstukken, de makkelijk identificatie met de hoofdpersonen (sprookjesachtige wezens), de vele spannende avonturen en het eenvoudige taalgebruik zullen kinderen, ondanks omvang, het boek nauwelijks weg kunnen leggen. Ieder hoofdstuk begint met een door de auteur getekend miniatuurtje met een afbeelding van de kern van het hoofdstuk. Ook tussen de teksten door staan soms zwart-wittekeningen…Lire la suite

Thomas en de laatste draken

De rustige vallei in het noorden van Schotland – waar de laatste draken wonen - wordt bedreigd door de mensen. De zilveren draak Long begint samen met het koboldmeisje Zwavelkopje aan een gevaarlijke reis vol avonturen. Ze gaan nl. op zoek naar de Zoom van de Hemel, een dal in de Himalaya waar draken veilig kunnen leven. Ze vertrekken bij volle maan, want draken kunnen enkel vliegen bij maanlicht. Onderweg sluiten ze vrienschap met Thomas, een weesjongen, die met hen verder trekt. Ook Vliegenpoot, een homocumulus, gaat met hen mee. Alleen, Vliegenpoot is de spion van Netelbrand, een woeste draak die zich tot doel gesteld heeft alle draken te vernietigen. Dit prachtige fantasyverhaal is één lange, ouderwetse groepsqueeste, met heel veel nevenplots. Het is een non-stop hindernissenkoers, waarbij de protagonisten geen enkele uitdaging uit de weg gaan en mondt uit in de onvermijdelijke confrontatie met Netelbrand. En al weet je op voorhand dat het goed zal aflopen, het is zo spannend dat …Lire la suite

À propos de Cornelia Funke

CC BY 3.0 - Image by Cruccone

Cornelia Funke, née le 10 décembre 1958 à Dorsten en Rhénanie-du-Nord-Westphalie, est une écrivaine et illustratrice allemande, internationalement connue comme auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Elle exerce le métier d'éducatrice pour enfants avant de devenir illustratrice.

Depuis 1987, elle travaille en indépendante et produit des ouvrages pour enfants qu'elle illustre elle-même, ou illustrés par Kerstin Meyer.

En 2006 elle remporte le Grand prix de l'Imaginaire pour son roman Cœur d'encre.

Le réalisateur britannique Iain Softley a adapté en 2008 Cœur d'encre au cinéma et son film porte le même titre.

Elle a deux enfants, Anna et Ben, et vit actuellement à Los Angeles (États-Unis).

RécompensesEn lire plus sur Wikipedia