Livre
Néerlandais

Ridder zonder hart

Cornelia Funke (auteur), Esther Ottens (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Jons stiefvader stuurt hem naar een kostschool. Daar verschijnen ’s nachts vier geesten van middeleeuwse ruiters, die aankondigen Jon te zullen vermoorden. De enige die zijn verhaal gelooft, is Ella. Zij stelt voor om de hulp in te roepen van de geest van Willem Langzwaard.
Titre
Ridder zonder hart
Auteur
Cornelia Funke
Traducteur
Esther Ottens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Geisterritter
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
197 p.
ISBN
9789045113074 (hardback)

Commentaires

Het zit de elfjarige Jon Whitcroft niet mee. Zijn vader stierf toen hij vier jaar was en zijn moeder heeft een nieuwe vriend, een ongeschoren tandarts. Jon noemt hem steevast de Baardaap en verklaarde hem de oorlog zodra hij een arm om zijn moeders schouder sloeg. Zijn jongere zusjes zijn echter dol op Baardaap en Jon krijgt van hen geen hulp bij zijn pestplannetjes. Integendeel, al snel is hij zelf de ongewenste man in huis en stuurt zijn moeder hem naar een kostschool in Salisbury. Jon belandt er vol wraakgevoelens op een kamertje bij Stu en Angus, in het huis van zijn 'vervangouders' Alma en Edward Popplewell. Salisbury ademt geschiedenis uit en als Jon niet zo boos was op zijn moeder, zou hij het er best naar zijn zin hebben gehad. Tot hij de eerste nacht uit zijn raam kijkt, in de ogen van vier bleke ruiters: ridder Stourton en zijn knechten. Het zijn geesten uit een ver verleden en ze blijken wraak te willen nemen op… Jon. De jongen weet niet wat er precies aan de hand is, maar …Lire la suite
De moeder van Jon heeft een nieuwe vriend. Jon (11, ik-figuur) vindt het maar niets dat hij niet meer de man in huis is en noemt zijn stiefvader consequent ‘de Baardaap’. Als hij het te bont maakt, wordt hij naar een kostschool gestuurd in het oude stadje Salisbury. Daar wordt hij al snel bedreigd door vijf enge geesten van middeleeuwse ruiters die hem willen vermoorden. Maar niemand gelooft hem. Tot hij Ella ontmoet, de kleindochter van een heks. Zou zij weten hoe je het kunt opnemen tegen geesten? De manier waarop de griezelige geesten beschreven worden, brengt ze bijna tot leven. Jon vertelt het verhaal acht jaar later, met af en toe vooruitwijzingen die nieuwsgierig maken en de spanning er goed in houden. Het taalgebruik is literair en niet altijd eenvoudig, met goed lopende dialogen. Het commentaar dat Jon zijdelings geeft op zijn stiefvader is heel grappig. Zijn jaloezie blijkt daar duidelijk uit. De vriendschap tussen Jon en Ella ontwikkelt herkenbaar. Jon vindt het eerst maar …Lire la suite

Ridder zonder hart

'Ridder zonder hart' is een (ont)spannend spookverhaal van de Duitse jeugdauteur Cornelia Funke. In Salisbury, waar de elfjarige Jon tegen zijn zin op kostschool wordt gestuurd, blijken de spoken welig te tieren. Jon wordt aanvankelijk verteerd door heimwee, maar hij krijgt geen tijd om zich in zijn verdriet te wentelen. Reeds op zijn tweede kostschooldag wordt hij belaagd door een groepje moorddadige geesten. Deze koesteren blijkbaar een eeuwenoude wrok tegen alle afstammelingen van de Hartgills, en laat dat nu net de familienaam zijn van Jons moeder. Gelukkig wordt Jon in zijn strijd tegen de volhardende schimmen bijgestaan door zijn klasgenootje Ella en vooral door haar oma die een echte geestenkenner is. Dankzij hen komt Jon in contact met de ridder zonder hart, nog een rusteloze geest, maar wel een zonder kwade bedoelingen.
Het verhaal is bijzonder onderhoudend en grappig geschreven en focust niet enkel op de spokenjacht. Op een terloopse en ontwapenende manier legt Jon, di…Lire la suite

À propos de Cornelia Funke

CC BY 3.0 - Image by Cruccone

Cornelia Funke, née le 10 décembre 1958 à Dorsten en Rhénanie-du-Nord-Westphalie, est une écrivaine et illustratrice allemande, internationalement connue comme auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Elle exerce le métier d'éducatrice pour enfants avant de devenir illustratrice.

Depuis 1987, elle travaille en indépendante et produit des ouvrages pour enfants qu'elle illustre elle-même, ou illustrés par Kerstin Meyer.

En 2006 elle remporte le Grand prix de l'Imaginaire pour son roman Cœur d'encre.

Ses livres ont été traduits dans 37 langues et elle a vendu 26 millions de livres dans le monde. Elle est parfois surnommée la "J.K. Rowling allemande".

Le réalisateur britannique Iain Softley a adapté en 2008 Cœur d'encre au cinéma et son film porte le même titre.

Elle a de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions