Livre
Néerlandais

De ridderprinses

Cornelia Funke (auteur), Kerstin Meyer (dessinateur), Maria Van Donkelaar (traducteur)
Als Koning Wilfried na drie zoons een dochter krijgt en zijn vrouw overlijdt, heeft hij geen idee wat hij een meisje moet leren. Dus leert hij Violetta dezelfde dingen als haar grote broers. Maar Violetta doet vooral alles op haar eigen manier. Groot prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De ridderprinses
Auteur
Cornelia Funke
Dessinateur
Kerstin Meyer 1966-
Traducteur
Maria Van Donkelaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der geheimnisvolle Ritter Namenlos
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2020
[32] p. : ill.
ISBN
9789051168082 (hardback)

Commentaires

Koning Wilfried de Welgeurende leert zijn drie zonen alles wat een koningszoon moet kunnen; vechten met lans en zwaard, paardrijden. Als de koningin sterft bij de geboorte van Violetta, hun dochtertje, besluit hij haar hetzelfde te leren als haar broers, maar dat valt niet mee voor zo’n klein meisje. Ze gaat ’s nachts stiekem oefenen en dat heeft veel effect. Voor haar 16e verjaardag schrijft de koning een toernooi uit met Violetta als hoofdprijs. Ze is woedend en smeedt een plan. Per dubbele pagina wordt het verhaal verteld in horizontale stroken (1 tot 3) met grappige illustraties in o.a. inkt en waterverf, met wisselend perspectief. De elkaar opvolgende beelden per strook (van links naar rechts), suggereren beweging waardoor het net een film lijkt, bv. Violetta die zichzelf leert paardrijden of zwaardvechten. De tekst is in vlotte stijl geschreven, in korte en langere zinnen en met eenvoudig woordgebruik. Veel interactie (‘Wat?! schreeuwt ze. Nooit trouw ik met zo’n sukkel’). Fraai…Lire la suite

De ridderprinses

Bij de geboorte van prinses Violetta sterft haar moeder. De koning voedt haar op zoals haar drie oudere broers, maar de prinses is niet zo groot, sterk of stoer als zij. Prinses Violetta besluit elke nacht stiekem te trainen, op haar manier, en zo wordt ze sneller, moediger en slimmer dan haar broers. Wanneer Violetta zestien wordt, organiseert haar vader een toernooi voor alle ridders van het land, met de hand van zijn dochter als hoofdprijs. Maar dat plan zet Violetta, opnieuw op haar manier, naar haar eigen hand.Dit verhaal kan ongetwijfeld veel kleine meisjes inspireren om hun eigen sterktes te vinden, daarop te bouwen, en daarmee hun eigen weg te gaan. Jammer wel van die vreemde kronkel op het einde. Dat de prinses haar eigen man kiest, is een logische stap in het verhaal, maar het is niet duidelijk waarom ze eerst alle ridders uitdaagt om haar te verslaan en vervolgens 49 dagen verdwijnt. Noch waarom ze als huwelijkscadeau een paard krijgt, terwijl ze er al…Lire la suite

À propos de Cornelia Funke

CC BY 3.0 - Image by Cruccone

Cornelia Funke, née le 10 décembre 1958 à Dorsten en Rhénanie-du-Nord-Westphalie, est une écrivaine et illustratrice allemande, internationalement connue comme auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Elle exerce le métier d'éducatrice pour enfants avant de devenir illustratrice.

Depuis 1987, elle travaille en indépendante et produit des ouvrages pour enfants qu'elle illustre elle-même, ou illustrés par Kerstin Meyer.

En 2006 elle remporte le Grand prix de l'Imaginaire pour son roman Cœur d'encre.

Ses livres ont été traduits dans 37 langues et elle a vendu 26 millions de livres dans le monde. Elle est parfois surnommée la "J.K. Rowling allemande".

Le réalisateur britannique Iain Softley a adapté en 2008 Cœur d'encre au cinéma et son film porte le même titre.

Elle a de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions