Livre
Néerlandais

Prinsenleven

Corien Botman (auteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Charlie (12) wint met een lot uit de Stratenloterij zes miljoen euro. Zal hij daar echt gelukkiger van worden? Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Prinsenleven
Auteur
Corien Botman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2008
165 p.

Commentaires

De opa van Charlie overlijdt en laat hem een lot van de Stratenloterij na. Charlie hoopt stiekem op een grote prijs en droomt al van een grote geldsom. Zijn droom komt uit en hij is in één klap zes miljoen euro rijker. Dat maakt hem meteen beroemd, maar hij leert ook de negatieve kanten kennen van dit geluk. Zo kunnen zijn ouders maar moeilijk omgaan met deze nieuwe situatie: Charlies vader bestelt een hoop dingen die hij eigenlijk niet nodig heeft en zijn moeder wordt lastiggevallen door haar zgn. 'vergeten' familie. De spanningen lopen hoog op en Charlie moet proberen tijdig in te grijpen voor zijn familie helemaal uit elkaar valt.

En dan zijn er nog zijn vrienden die hem plots anders bekijken, hem een "arrogante rijke stinkerd" noemen en maar weinig begrip kunnen opbrengen voor zijn situatie. De omgang met Tara, een vriendinnetje, loopt al helemaal stroef. Tara heeft thuis financiële problemen en wil er alles aan doen om aan de armoede te ontsnappen. Charlie tracht haar te h…Lire la suite
Nadat zijn opa is overleden, erft Charlie (12) van hem een lot uit de Stratenloterij. Charlie wint zes miljoen euro! Het leven van Charlie en zijn ouders verandert van de ene op de andere dag. Ze worden uitgenodigd voor miljonairsbeurzen, exclusieve feestjes en openingen. Charlies ouders draaien door: zijn vader werkt niet meer, verwaarloost zichzelf en koopt van alles, Charlies moeder wordt ontslagen, maar wil juist werken en mensen helpen. Charlie heeft het er moeilijk mee. Zijn vrienden Derek en Tara zijn ervan overtuigd dat je met zoveel geld wel gelukkig moet zijn. Maar klopt dat wel? Prettig leesbaar verhaal, humoristisch door de vele moppen van Charlie, maar met een serieuze ondertoon. Centraal staat de vraag of geld nu wel echt gelukkig maakt. Is het wel leuk om alles te kunnen doen waar je zin in hebt? Korte hoofdstukken, veel dialogen. Jammer van het einde van het boek dat wat afgeraffeld is. Geen topper zoals 'Schaduwspits'*, maar zeker de moeite waard. Vanaf ca. 11 jaar.

Prinsenleven

Charlie is een gelukkige jongen. Hij woont op een woonboot, zijn vader is havenmeester en zijn moeder is maatschappelijk assistent. Samen met zijn pa knapt hij een oude boot op in hun vrije tijd, want boten zijn hun passie. Als op een dag zijn opa overlijdt, verandert zijn leven drastisch. Hij erft een lottoticket, en wint de hoofdprijs, waardoor zijn ouders miljonair worden. Maar worden ze nu echt gelukkig? Welk doel hebben ze nu in hun leven? Hoe gedragen hun vrienden zich, nu ze ineens schatrijk zijn? Hoe gaat het op hun werk? Charlie ondervindt al vlug dat geld niet gelukkig maakt. Ineens staat hun woonboot vol met elektrische toestellen, waar ze vroeger alleen maar van konden dromen en die ze nu ook nog niet echt nodig hebben. Charlies vrienden zijn jaloers, maar het zijn wel echte vrienden en Charlie vertelt hen over de doelloosheid in het leven van zijn ouders. Via een werkje op school komen ze er samen achter dat wat extra geld het leven wel makkelijker maakt, zeker als je arm…Lire la suite