Commentaires

Op 11 maart 2010 stierf Hans van Mierlo, oprichter van de Nederlandse links-liberale partij D66 en oud-minister, die precies vier maanden voordien trouwde met Connie Palmen. Daarmee overkwam de schrijfster voor de tweede maal het verlies van haar partner. In 1995 overleed haar geliefde, de journalist Ischa Meijer, waarna ze de erg persoonlijke roman I.M schreef. Ook deze keer moest schrijven haar helpen om de dood te verwerken. Na een intense rouwperiode van anderhalve maand — ‘39 kilo, mond aan flarden, keel in brand, kaken in de klem.’ — grijpt ze naar de pen. De roman die ze wilde maken moet wijken voor intieme notities: dit Logboek van een onbarmhartig jaar. De realiteit laat immers geen fictie toe. Niet alleen heeft de auteur, die anders als een god in het literaire universum kan manipuleren wat zij wil, deze keer geen greep op de gebeurtenissen, de werkelijkheid overtreft ook elke verbeelding, want Palmen wordt werkelijk niet gespaard door het lot.
2010…Lire la suite
De rouwverwerking van de dood van Ischa Meijer, Palmens vorige echtgenoot, werd pas drie jaar na zijn dood het onderwerp van een boek: 'I.M.'. Over haar reactie op de dood van Hans van Mierlo maakte zij na 48 dagen de eerste aantekening. Het zullen ‘aantekeningen tegen het vergeten’ worden. Zij groeien uit tot haar intieme beeld van Van Mierlo. In tegenstelling tot 'I.M.' is dit een boek -het heeft de vorm van een logboek- waarin geen afstand tussen haarzelf en haar omgaan met de tragische gebeurtenis bestaat. Daardoor dwingt Palmen de lezer mee te gaan in de intiemste gevoelens voor haar gestorven geliefde. Haar onomwonden noodkreten, haar radeloosheid en eenzaamheid maken de lectuur van dit boek soms ongemakkelijk. Maar dit logboek is ook een poging opnieuw ruimte voor zichzelf te vinden. Palmen schrijft tegen het vergeten, omdat ze al snel met ‘het eerste craquelé in de herinneringen’ geconfronteerd werd. Ze citeert veelvuldig rouwliteratuur van collega’s. Deze schreeuw van een zee…Lire la suite

À propos de Connie Palmen

CC BY 3.0 - Image by Jan Zandbergen

Connie Palmen (de son vrai nom Aldegonda Petronella Huberta Maria Palmen), née à Sint-Odiliënberg le 25 novembre 1955 , est une écrivaine et philosophe néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix littéraire AKO en 1995 pour De Vriendschap.

Œuvres traduites en français

  • Les Lois [« De wetten »], trad. d’Isabelle Rosselin, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 1993, 210 p. (ISBN 2-7427-0052-8)
  • Tout à vous [« Geheel de uwe »], trad. de David Goldberg, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 2005, 395 p. (ISBN 2-7427-5399-0<…En lire plus sur Wikipedia