DVD
Néerlandais
Het leven van een Vlaamse jongen in de jaren 1939-1947, waarin tevens een beeld wordt geschetst van het leven in Vlaanderen in een periode van oorlog, collaboratie en strijd om te overleven.
Titre
Het verdriet van België
Directeur
Claude Goretta
Compositeur
Jurre Haanstra
Langue
Néerlandais
Éditeur
Lime-Lights pictures, [2013]
2 dvd-video's
Date d'enregistrement
1995
Durée
250 min.
Note
Nederlands gesproken
EAN
5412012161658

Commentaires

Vijfdelige televisieserie uit 1994, een Belgisch-Frans-Nederlandse coproductie onder regie van Claude Goretta (La dentellière; La provenciale). Hugo Claus schreef 'Het verdriet van België' in 1983, het is zijn bekendste werk en voor een groot deel autobiografisch. De elfjarige Louis Seynaeve is leerling op een katholiek internaat. We volgen hem in de jaren 1939-1947, waarin hij zich aansluit bij de Nationaal Socialistische Jeugd Vlaanderen, maar later een kritische blik krijgt op zijn omgeving en familie en besluit schrijver te worden. Het verhaal van Louis geeft ook een beeld van het leven in Vlaanderen in een periode van oorlog, collaboratie en strijd om het overleven. Bekendste acteurs zijn Marianne Basler, Damiaan De Schrijver, Rik van Uffelen en Dirk Roothooft. Algemeen Dagblad (12-10-'94) prees de sfeer, de acteurs en de beelden en noemde het 'een juweel (...) een mooi, zij het niet bloedstollend verhaal; een beetje een Heimat-achtig verhaal'.

À propos de Claude Goretta

CC BY-SA 4.0 - Image by Tedrahcir

Claude Goretta, né le 23 juin 1929 à Genève et mort le 20 février 2019 dans la même ville, est un cinéaste, producteur de TV et scénariste suisse. Son film La Dentellière a révélé au grand public l’actrice Isabelle Huppert en 1977. Selon le directeur de la Cinémathèque suisse Frédéric Maire "C’est l’un des cinéastes majeurs du cinéma suisse et francophone et une figure du Nouveau cinéma suisse. Il a fait une carrière foncièrement francophone entre la Suisse et la France".

Il est primé au Festival de Cannes pour ses fictions L'Invitation (1973) et La Dentellière (1976). Il reçoit en 2010 un Quartz d'honneur du cinéma suisse et un Léopard d'honneur en 2011 au Festival international du film de Locarno pour l'ensemble de son œuvreEn lire plus sur Wikipedia