Livre
Néerlandais

De geest van de tijgervrouw

De geest van de tijgervrouw

Na een liefdesbreuk vanuit Thailand overgestoken naar Birma wil een Parijse journalist zich bewijzen door daar een beruchte drugsbaron te interviewen.
Titre
De geest van de tijgervrouw
Auteur
Christophe Ono-dit-Biot
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Birmane
Éditeur
Amsterdam: Sijthoff, 2009
351 p.
ISBN
9789021801650

Commentaires

Met De geest van de tijgervrouw van de jonge Franse schrijver Christophe Ono-dit-Biot zouden we te maken hebben met een 'spirituele roman', aldus de omschrijving op de cover van dit veelgeprezen en bejubelde boekwerk. Ono-dit-Biot is hoofdredacteur van het tijdschrift 'Le Point' en is daarnaast een fervent reiziger naar Zuid-Oost Azië. De geest van de tijgervrouw is al zijn vierde roman, en is het eerste boek dat in het Nederlands vertaald wordt. Hoewel de lezer met veel argwaan aan de eerste bladzijden begint ? de term 'spirituele roman' houdt vaak veel zweverigheid en would-be boeddhisme in ? blijkt algauw dat Ono-dit-Biot het anders aanpakt.

César reist naar Birma om een van de belangrijkste drugshandelaren ter wereld te interviewen. Tegelijk wil hij afstand nemen van zijn geliefde, met wie hij pas heeft gebroken. Hij doorkruist het land, en raakt steeds meer in de ban van de bewoners en cultuur, en vooral van de tijgervrouw, een mysterieus figuur die iedereen …Lire la suite
Na een liefdesbreuk vanuit Thailand overgestoken naar het Birmese Rangoon wil een Parijse redactie-assistent, César, zich bewijzen door een beruchte drugsbaron te interviewen. Uitgangspositie voor een geëngageerde avonturenroman (Prix Interallié 2007), waarin enerzijds de Birmese junta en anderzijds de etnische diversiteit anekdotisch en beschouwend belicht worden. Een wereld van terreur, verwording, mystiek en sprookjespracht. Het oorspronkelijke doel vervluchtigt snel, maar op weg geholpen door een nieuwe geliefde Julie, arts, bereikt hij dan toch, zij het moeizaam, de Gouden Driehoek in de hoop op een ontmoeting met opstandelingenleidster Wei Wei. De Birmese tragiek, het complex van profiteurs en slachtoffers, eerder al zo indringend beschreven door Glastra van Loon ('De Onzichtbaren'), hier waargenomen met de naïeve blik van de westerling die ik-figuur César nu eenmaal is, uit zich in een alom tastbare paranoïa. Ono-dit-Biot (1975; hoofdredacteur bij het opinieblad "Le Point") is …Lire la suite

À propos de Christophe Ono-dit-Biot

Christophe Ono-dit-Biot (parfois abrégé CODB), né au Havre le 24 janvier 1975, est un journaliste et écrivain français. Il est directeur adjoint de la rédaction de l’hebdomadaire Le Point, où il est notamment responsable des pages « Culture ». Comme écrivain, il est l’auteur de six romans.

Il intervient dans La Matinale de Canal+, où il interroge une personnalité dans le cadre d’une rencontre intitulée « La Promesse de l'Aube ». Il tient aussi une chronique littéraire hebdomadaire sur France Info. Il participe à l’émission politique de BFM TV, BFM 2012, animée par Olivier Mazerolle, et participe en 2011-2012 à l'émission Avant-premières, présentée par Élisabeth Tchoungui, sur France 2 puis rejoint France Culture à la rentrée 2014. En septembre 2015, il rejoint TF1 et présente Au fil de la nuit.

BiographieEn lire plus sur Wikipedia