Livre
Néerlandais

Zij kwamen uit het Oosten : een vertelling

Chris De Stoop (auteur)

Zij kwamen uit het Oosten : een vertelling

Journalistiek relaas, deels in verhaalvorm, over de handel in Oost-Europese vrouwen, met name uit Albanie͏̈, die in West-Europa tot prostitutie worden gedwongen.
Titre
Zij kwamen uit het Oosten : een vertelling
Auteur
Chris De Stoop
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2003
207 p.
ISBN
90-234-1134-X

Commentaires

Niets blijft hetzelfde, dus ook niet de mensenhandel en de seksindustrie. Ondanks de talloze internationale wettelijke maatregelen en besluiten die werden genomen in het zog van Ze zijn zo lief, meneer van Chris de Stoop, en ondanks het feit dat heel wat rechtszaken in verband met mensenhandel op veroordelingen zijn uitgedraaid, menen experts dat er op het terrein bitter weinig veranderd is. Alleen al in Europa spreekt men jaarlijks over ruim honderdduizend slachtoffers. Vooral uit het voormalige Oostblok zijn, na de politieke en economische instorting, heel wat mensen in de seksindustrie terechtgekomen. Velen, aangeduid als 'migrant sex workers' kiezen volgens onderzoekers doelbewust voor prostitutie, ook al weten ze vaak niet in welke ellendige omstandigheden ze kunnen belanden. Het is o.m. op Oost-Europese instigatie dat de laatste jaren de kritiek groeit op het 'paternalistische' en 'hypocriete' beleid tegen mensenhandel, dat volledig over hun hoofden heen wordt gevoerd en …Lire la suite
Dit boek verhaalt over de sekshandel vanuit Albanië, waar na de crash van de frauduleuze piramidesystemen in 1997 jonge vrouwen in grote getale verkocht werden. Een schrijver werd vijf jaar geleden ontvoerd door een Albanese bende en keert terug naar de plaats van misdaad. Vandaar reist hij een Albanees hoertje achterna dat overal opgejaagd wordt, maar weigert een slachtoffer te zijn. De hoofdstukken waarin het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van 'de schrijver', worden afgewisseld met getuigenverklaringen van de sekswerkster. Het boek is te lezen als een case study en als een verhaal waar feit en fictie, werkelijkheid en mythe door elkaar heen lopen. De Stoop is auteur van onder meer het ophefmakende 'Ze zijn zo lief, meneer' (1992)* over een internationale bende vrouwenhandelaars. Dit boek kan licht werpen op het debat over (de strijd tegen) prostitutie, immigratie, mensenhandel en de maatschappelijke oorzaken en gevolgen hiervan. Een boeiend en ook informatief boek voor…Lire la suite

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was naar binnen (Vite,…En lire plus sur Wikipedia