Livre
Néerlandais

Wanneer het water breekt

Chris De Stoop (auteur)

Wanneer het water breekt

Genre:
Titre
Wanneer het water breekt
Auteur
Chris De Stoop
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
283 p.
ISBN
9789403119809 (hardback)

Commentaires

Vlucht over het water

Het was vechten om de laatste citroen in het gammele bootje waarmee Hung in 1981 uit Vietnam was vertrokken.

Eigenlijk zouden ze met 38 man vluchten, maar op 5 augustus 1981 klommen 63 Vietnamezen aan boord van het gammele bootje van visser Hung. Ze hadden amper meer bij zich dan 25 kilo rijst, vier jerrycans water, vier jerrycans diesel en citroenen tegen scheurbuik en uitdroging. Ze waren op de vlucht voor de Vietcong, de communisten van wie je in strafkampen zelfkritieken moest schrijven en alles moest bekennen wat je sinds je geboorte fout had gedaan. Hung liet zijn hoogzwangere vrouw achter en begon op volle zee prompt te twijfelen. Als de anderen hem niet hadden gedwongen door te varen, had hij rechtsomkeert gemaakt.

Het Russische kompas bleek kapot, dus ze voeren op goed geluk de rijzende zon achterna. Tot de motor het begaf op dag twee. Dagen dobberden ze rond op de Zuid-Chinese Zee. Ze dronken urine en zeewater, deelden met 63 man twee flessen regenwater - één dopje per persoon per zes uur. Toen er een citroen in de oceaan dreef, kapseisden ze bijna door alle…Lire la suite

De schrijver Chris De Stoop (1958), bekend van 'Dit is mijn hof' (2015), dat over de teloorgang van de boerengemeenschap in het grensgebied van Zeeland en Vlaanderen gaat, heeft zich ditmaal verdiept in een andere sociale kwestie. In dit boek zijn de Vietnamese bootvluchtelingen het thema, die na 1975 met honderdduizenden hun land ontvluchtten. Hij volgt in het bijzonder de geschiedenis van een vissersfamilie, bestaande uit vader Hung en dochter Quyen. Ze kwamen in het Oost-Vlaamse dorp Wichelen terecht, later ook in Brussel, waar Quyen een restaurant opende. Uitvoerig wordt ingegaan op de ontberingen tijdens de vlucht en de aankomst in voor hen vreemde landen, vooral West-Europa en Californië. De heimwee speelde vele Vietnamezen parten en dit beschrijft De Stoop met veel inlevingsvermogen en op boeiende wijze. De Stoop heeft naast zijn persoonlijke ervaringen met deze immigranten ook veel gelezen over de Vietnames bootvluchtelingen. Dit blijkt uit de bijgevoegde literatuurlijst.

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was naar binnen (Vite,…En lire plus sur Wikipedia