Commentaires

Testament van een boerenzoon

Het nieuwe boek van Chris De Stoop is een integer en bijwijlen bloedmooi eerbetoon aan zijn geboortegrond en zijn boerenjeugd in de Zeeuwse polders. De weemoed spat van de pagina's, maar is zijn gevoel altijd fair?

Journalist Chris De Stoop heeft met zijn nieuwste, zeer ontroerende boek Dit is mijn hof gedaan wat gedaan moest worden: beschrijven wat letterlijk en figuurlijk aan het verdrinken is. De ooit 'deserterende boerenzoon' die wegtrok van de familiale boerderij om de wijde wereld te zien, is hier niet zozeer de observerende journalist maar eerder chroniqueur van de familiale landbouwwereld uit zijn jeugd, die in sneltempo aan het verdwijnen is. Zo snel dat de immer drukke moderne mens het amper opmerken zou.

De vraag is of De Stoop met zijn vileine, sarcastische (en soms terechte) kritiek op 'de groenen' en de 'nieuwe natuur' zijn doel niet soms voorbijschiet?

Naar het schijnt is het schrijven van het boek De Stoop niet in zijn koude kleren gaan zitten. Dat verbaast niet, want de pijn, het verdriet en het gevoel van weemoed dat 'aan hem kleefde' bij het schrijven van dit verhaal, spreken uit bijna elke pagina. Ik heb lang niet alle boeken van De Stoop gelezen, maar dit is…Lire la suite

In de grensstreek van Zeeuws-Vlaanderen en België worden boerderijen onteigend en waardevol cultuurland (in Nederland o.a. de Hedwigepolder) onder water gezet als 'natuurcompensatie' voor de uitbreiding van de havens van Antwerpen. Dat dit de inwoners van het gebied niet onberoerd laat is voor de hand liggend: de door overheid en 'de Groenen' afgedwongen maatregelen zijn voor hen vaak onbegrijpelijk: rijke akkergrond worden schrale moerassen, bewoners moeten verdwijnen. Chris de Stoop, afkomstig uit de streek, verhaalt over de teloorgang van het eigen familiebedrijf, gekoppeld aan de teloorgang van de streek. Niet alleen landschap en bedrijven worden verwoest, maar ook de sociale structuur en de gemeenschap gaan ten onder. Het boek, geschreven in literaire stijl, vertelt zowel het persoonlijk verhaal van de schrijver, als het verhaal van een land dat ooit de trots van de bewoners was, maar dat nu door politiek en economie ten onder dreigt te gaan. Deze mengeling van non-fictie en roma…Lire la suite

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was naar binnen (Vite,…En lire plus sur Wikipedia