Livre
Néerlandais

De boekhandelaar

Na het verongelukken van zijn vrouw vindt een man op haar laptop een mailwisseling met een boekhandelaar. Hij zet onder haar naam de mailwisseling voort, in de hoop de toedracht van haar dood te achterhalen.
Sujet supplémentaire
De Morgen, Boeken
Titre
De boekhandelaar
Auteur
Chris Ceustermans
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2014
207 p.
ISBN
9789022329870 (paperback)

Commentaires

Confituur tip

Chris Ceustermans, De boekhandelaar, Manteau, 19,99 euro.

Johan, een jonge architect, ontdekt na de dood van zijn vrouw Anne dat zij een relatie had met ene Leon. Samen wilden ze een boekhandel beginnen. Johan zoekt contact met Leon en er ontstaat een bizarrre verstandhouding tussen hen. Johan helpt zijn liefdesrivaal met het opzetten van het boekhandeltje en koopt zelfs het middeleeuwse pand waarin het antiquariaat gevestigd wordt. Wel verzwijgt hij dat Anne overleden is.

Ik vind De boekhandelaar een knap geschreven roman, maar wat mij het meeste aansprak, was de sinistere sfeer in het boek. Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemde stad die langzaamaan verkankert en gesloopt wordt. Leon, de boekhandelaar, is ongeneeslijk ziek. De drive waarmee hij zijn droom verwezenlijkt, versnelt zijn aftakelingsproces.

Het boek is doorspekt met verwijzingen naar de literatuur en vooral naar het oeuvre van Jean-Marie Berckmans.

Ceustermans signeert op 8/11, 15-17u, stand 401.

---

Marc Zwijsen
De Boekui…Lire la suite

Anne die onderzoek doet naar de kaalslag in de stad, wordt doodgereden. De dader rijdt door. Zij is de vrouw van Johan, de architect van de stadsvernieuwing. Johan ontdekt in Anne's laptop de mailwisseling met een zekere Leon, een boekhandelaar. Johan zet onder Anne's naam de mailwisseling voort in de hoop de gebeurtenissen op de avond van haar dood te kunnen reconstrueren. Johan zoekt contact met Leon. De roman is gebouwd op tegenstellingen: de vader tegenover de zoon, man tegenover vrouw, de boekenwereld tegenover de digitale wereld, de literatuur tegenover de werkelijkheid, stadsvernieuwing tegenover het behoud van het vertrouwde, trouw tegenover ontrouw, de onderkant tegenover de bovenkant van de samenleving. De tegenstellingen bepalen de verhaallijn en de spanning. Het verhaal doet denken aan een detective dn bevat volop emoties, passies, drankzucht, bedreigingen, een ongelukkig huwelijk en seks. De schrijver was journalist bij De morgen; dit is zijn romandebuut. Het verhaal lees…Lire la suite