Nigeria, achttiende eeuw. Olaudah Equiano, alias Gustavas Vassa, is nog een kind als hij gekidnapt wordt en verkocht wordt als slaaf. Via Amerika komt hij in Europa terecht. In de turbulente jaren die volgen, slaagt hij er in zichzelf vrij te wroeten. Hij huwt een blank Brits meisje en zet zich in voor de strijd tegen de slavernij.
Titre
De zwarte messias
Auteur
Chika Unigwe
Traducteur
Hans E. Van Riemsdijk
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
293 p.
ISBN
9789085424543 (paperback)

Commentaires

Voor haar vierde roman haalde Chika Unigwe een door ons vergeten verhaal van onder het stof. Het gaat om The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, or Gustavus Vassa, the African (1789), dat in zijn tijd een bestseller was en in 1790 ook in Nederlandse vertaling verscheen. Deze autobiografie, geschreven door de vrijgekochte Nigeriaanse slaaf Elouadah Equiano die zichzelf tot ‘English gentleman’ omvormde om als volwaardig mens te worden beschouwd, werd geschreven in het kader van zijn strijd tegen de afschaffing van de slavernij. Ze verhaalt hoe Equiano als kind in Iboland met zijn zus werd ontvoerd door slavenhandelaren, hoe het hem verging als slaaf in Afrika en de Britse koloniën, hoe hij zich bekeerde tot het christelijk geloof, leerde lezen en schrijven, in staat was zijn eigen vrijheid te kopen en in Engeland terechtkwam, waar hij zich uiteindelijk zou inzetten voor ‘de negerzaak’.  
In een lange monoloog laat Unigwe de achttiende-eeuwse Equiano zijn le…Lire la suite
Gustavus Vassa wordt op achtjarige leeftijd samen met zijn zusje ontvoerd door slavenhandelaren in Nigeria. Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. Aan het einde van zijn leven kijkt Gustavus vanuit zijn geliefde Londen terug op zijn bewogen leven en vertelt hij zijn levensverhaal. Hij ontwikkelt zichzelf waar mogelijk, hij wordt een overtuigd christen en is zelfs op een gegeven moment in staat om zichzelf vrij te kopen. In Londen treedt hij in het huwelijk met een blank meisje, en in het verzet tegen de slavernij speelt hij een belangrijke rol. Prettig geschreven, mooie vertaling. De Nigeriaans-Vlaamse schrijfster (1974) publiceerde eerder onder meer 'Fata Morgana' en 'Nachtdanser'. Normale druk.

À propos de Chika Unigwe

CC BY-SA 2.0 - Image by Valeria Vernizzi

Chika Nina Unigwe est une écrivaine nigériane, née à Enugu en 1974. Elle écrit en anglais et en néerlandais. En avril 2014, elle est sélectionnée pour le festival de Hay (en) dans le cadre du projet Africa39, qui vise à mettre en valeur une sélection de 39 auteurs particulièrement prometteurs, ayant moins de 40 ans, originaires d'Afrique subsaharienne et de sa diaspora.

Biographie

Chika Unigwe est née le 12 juin 1974 à Enugu,,, au Nigeria. Après des études universitaires au Nigeria, elle suit son époux, Jan Vandenhoudt à Turnhout en Belgique et y suit à nouveau une formation universitaire.

Elle …En lire plus sur Wikipedia