Livre
Néerlandais

Zaina en de zoon van de wind

Charlotte Bousquet (auteur), Said Oumouloud (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
De wees Zai͏̈na is half Marokkaans en half Frans en daarom ligt ze niet goed bij de dorpsbewoners. Dat verandert wanneer ze vriendschap sluit met een ontembaar paard. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Zaina en de zoon van de wind / Charlotte Bousquet ; ill. Said Oumouloud
Auteur
Charlotte Bousquet
Dessinateur
Said Oumouloud
Langue
Néerlandais
Titre original
Zaina et le fils du vent
Éditeur
Amsterdam: Koninklijk Instituut voor de Tropen, 2001
101 p. : ill.
ISBN
90-6832-923-5

Commentaires

De wees Zaïna ligt niet goed bij de bewoners van haar Marokkanse dorp omdat ze half Frans is. Haar leven verandert met de komst van een ontembaar paard. Met hem kan ze bewijzen wat ze waard is. Dit boek is verschenen in het kader van het leesbevorderingsproject Leespiramide, een speurdersspel dat onder meer tot doel heeft kinderen kennis te laten maken met andere culturen. De boeken worden geselecteerd door een speciale commissie (KIT, Novib, Samsam, Wereldboot, in overleg met het CPS, de ontwikkelaar), maar het is in dit geval te betwijfelen of de keuze wel zo gelukkig is geweest. De lezer krijgt inderdaad een indruk van het leven in Marokko, maar de typering ervan is stereotiep en roept meer vragen op dan beantwoord worden (waarom heeft de zachtaardige oom van de hoofdpersoon aartsvijanden, waarom slaan de boeren een dier dat niet eens van hen is). Bovendien is het verhaal slecht geschreven, dan wel vertaald ('Settat was gelukkig niet zo drukwekkend als Casablanca'; '... waren zijn…Lire la suite

À propos de Charlotte Bousquet

CC BY-SA 3.0 - Image by Yves Tennevin

Charlotte Bousquet, née le 9 janvier 1973 en France, est une philosophe et romancière française.

Biographie

Philosophe de formation, Charlotte Bousquet publie d'abord Zaïna et le fils du vent (1999), Le défi de Zaïna (2001) et Lights, caméra, révolution (2002). En 2002, elle soutient à la Sorbonne une thèse sur les mondes imaginaires, Les mondes imaginaires et le déplacement du réel : un questionnement de l'être humain.

Depuis 2003, elle a écrit plusieurs articles philosophiques dans des ouvrages collectifs, tels que « Descartes, le fantastique inavoué, la fable inavouable » ou « Corps fantastique, âme fantasmée ».

De 2004 à 2006, elle publie la trilogie du Cœur d'Amarantha : Les Arcanes de la trahison, pour lequel elle obtient le prix Merlin, Les Arcanes de la discorde et …En lire plus sur Wikipedia