Een Iraans meisje van vijftien jaar zit in de gevangenis en is ter dood veroordeeld. In de paar dagen die haar nog resten, schrijft ze in een schrift haar levensverhaal.
Titre
De zwijgster
Auteur
Chahdortt Djavann
Traducteur
Carolien Steenbergen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La muette
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Sirene, 2010
115 p.
ISBN
9789058314987 (hardback)

Commentaires

De Iraanse schrijfster (1967) woont sinds 1993 in Frankrijk, waar zij politiek asiel kreeg en antropologie en sociale psychologie studeerde. Wereldwijd bekend werd zij met haar essay ‘Weg met de sluier’. Haar nieuwe roman heeft de vorm van een dagboek. De vijftienjarige Fatemeh wacht in de gevangenis op haar ophanging. In een schriftje dat ze van een bewaker kreeg, beschrijft ze haar leven en het lot van haar tante, de Zwijgster. Zij werd opgevoed door deze tante die na een tragische gebeurtenis in haar jeugd verkoos te zwijgen. Wanneer de Zwijgster voor haar gedwongen huwelijk met een oude moellah betrapt wordt in de armen van haar geliefde, wordt ze gestraft met ophanging. Maar hoe komt haar nichtje in de dodencel terecht? Deze vraag houdt de lezer tot aan het eind in zijn greep. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten. De Zwijgster staat symbool voor al die Iraanse vrouwen die onder de sharia moeten leven. De sobere schrijfstijl, en de manier waarop de personages uitgewerkt zijn, m…Lire la suite

À propos de Chahdortt Djavann

Chahdortt Djavann, en persan : شهدخت جوان, son prénom se dit littéralement : fille de roi et son nom de famille : Jeune. Elle est née en Iran et vit depuis 1993 à Paris où elle a étudié la psychologie sociale et l'anthropologie. Elle est romancière, essayiste et consultante internationale, de langue et de nationalité française.

Biographie

Le père de Chahdortt Djavann était un grand féodal d’Azerbaïdjan iranien ; il fut emprisonné et tous ses biens furent confisqués. Il a élevé sa fille « dans l'amour des livres et la détestation des mollahs ». En juin 1980, alors qu'elle a 13 ans, elle est incarcérée pour avoir manifesté contre le régime.

Elle arrive en France en 1993 sans être francophone. Elle apprend le français en étudiant les manuels de Lagarde et Michard, en lisant d’un bout à l’autre le Robert et les œuvres de Maupassant, de Camus, de Gide, ou encore de Romain Gary…En lire plus sur Wikipedia