Livre
Néerlandais

's Nachts komen de vossen : verhalen

Cees Nooteboom (auteur)

's Nachts komen de vossen : verhalen

Genre:
Een ik-figuur, die veel weg heeft van de 75-jarige schrijver zelf, vertelt verhalen over overleden mensen die in zijn leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Hun dood en de omstandigheden van sterven zijn steeds hoofdthema van een verhaal. Behalve de personen geeft Nooteboom ook beeldend het milieu en de sfeer van zijn jongere jaren weer.
Contenu
Bevat : Gondels ; Onweer ; Heinz ; Eind september ; Laatste middag ; Paula ; Paula II ; Het verste punt
Titre
's Nachts komen de vossen : verhalen
Auteur
Cees Nooteboom
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
157 p.
ISBN
9789023438700

Commentaires

De acht verhalen die Cees Nooteboom bijeenbrengt onder de titel 's Nachts komen de vossen zijn zonder uitzondering opgebouwd rond afscheid, verlies en dood. In het openingsverhaal 'Gondels' wordt de reis van het hoofdpersonage naar Venetië, omschreven als "een pelgrimstocht naar een afwezigheid". Een echo daarvan lezen we in 'Paula': "Afwezigen en doden, dat is mijn gezelschap". Terugkerend procedé in een aantal van de verhalen is het gegeven dat een foto de terugblik op het verleden in gang zet. Op het eerste gezicht misschien wat voor de hand liggend, maar voor Nooteboom meteen de gelegenheid om voorzichtig aftastend, zonder absolute uitspraken ter zake, het schrijven zelf aan bod te laten komen. Binnen het spanningsveld van schijn en wezen, werkelijkheid en fictie krijgen de teksten van Nooteboom vorm en gestalte. Zo wordt binnen de cyclische opbouw van het langere verhaal 'Heinz' de vraag gesteld naar het aandeel van de schrijver in het proces van de verwerking van de herin…Lire la suite
Een ik-figuur, die veel weg heeft van de 75-jarige schrijver zelf, vertelt verhalen over overleden mensen die in zijn leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Hun dood en de omstandigheden van sterven zijn steeds hoofdthema van een verhaal. Behalve de personen geeft Nooteboom ook beeldend het milieu en de sfeer van zijn jongere jaren weer. De bundel is zeker niet somber, wel soms melancholiek, maar soms ook luchtig van toon. We komen mensen tegen uit Nootebooms romans en uit zijn eigen omgeving. Hier is een oudere en gelukkig zeer leesbare schrijver aan het woord. Vrij kleine druk.

À propos de Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Image by Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis « Cees » Johannes Jacobus Maria Nooteboom, né le 31 juillet 1933 à La Haye, est un écrivain néerlandais. Auteur d’une œuvre inclassable qui va du roman philosophique à l’essai journalistique en passant par des chroniques de voyages et des poèmes, il est une personnalité majeure de la littérature néerlandaise depuis 1950.

Biographie

Après une scolarité difficile dans des monastères augustins, il entreprend plusieurs voyages en Europe et au Suriname. En 1955, il publie son premier roman Philippe et les autres, inspiré d'un voyage en auto–stop à travers l'Europe. Depuis quarante ans, Cees Nooteboom a écrit de nombreux récits, nouvelles, romans et poèmes. En dehors des voyages, il partage son temps entre Amsterdam et Berlin, et l'été en Espagne.

Il est élu membre de l'Académie des arts de Berlin en 1992.

En lire plus sur Wikipedia