Amerikaanse satirische roman over een beroemde megalomane filmacteur die een groep vrouwen inhuurt om mee te doen met een biotechnologisch liefdesexperiment waarin zij elk een specifieke rol krijgen en samen voor een totaalervaring op romantisch gebied voor hem zorgen.
Titre
De antwoorden
Auteur
Catherine Lacey
Traducteur
Gerda Baardman Mirko Stuiveling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The answers
Éditeur
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2018
385 p.
ISBN
9789492478535 (paperback)

Commentaires

Liefde in tabellen

Roman. Catherine Lacey struikelt over de horde van het tweede boek. In tegenstelling tot haar meesterlijke debuut is haar sciencefiction over de liefde geen onverdeeld succes.

Catherine Laceys eerste roman gonsde van de gedachtekronkels en de overpeinzingen. Van een verhaal was in Niemand is ooit verloren nauwelijks sprake. Dat belette niet dat dit debuut de lezer helemaal voor zich opeiste. Dat kwam door de stijl, door de lange, plots van rijrichting veranderende zinnen, door de rauwe observaties.

In De antwoorden combineert de Amerikaanse de ideeën wel met een verhaal. Net als in Niemand is ooit verloren is het hoofdpersonage een vrouw met een trauma. En net als Elyria uit het debuut is Mary Parsons gefascineerd door wat mensen verbindt en uit elkaar houdt, door liefdesrelaties en door lichaamstaal.

Mary groeide op in isolement bij strengreligieuze ouders. Wanneer ze haar thuishaven verlaat, heeft ze nog nooit een film gezien, weet ze niet eens wat mandarijntjes zijn. Ze kijkt naar de stad met de ogen van iemand die is groot geworden in de wildernis.

Het uitgangspunt van De antwoorden is…Lire la suite

Levensvragen

Liefde is niet te koop, maar met geld kun je de minne wel laten acteren. De Amerikaanse schrijfster Catherine Lacey doet in De antwoorden aan een aparte vorm van relatiebemiddeling. Literaire Tinder voor gevorderden.

Het blijft een gruwelijk mysterie, de menselijke koppelvorming. Acteur-regisseur Kurt Sky vraagt zich af hoe het komt dat al zijn relaties spaak zijn gelopen en hij besluit een deel van zijn fortuin in een wetenschappelijk experiment te steken. Proefkonijn van dienst: Kurt Sky. Hij zal zijn leven delen met verschillende types vrouwen, allemaal zorgvuldig geselecteerd en gescreend door een team psychologen, om uit te vissen wat dat nu precies behelst, die vermaledijde liefde. Zo brengt hij het ene deel van de dag door met de Moederlijke Vriendin, maakt hij daarna ruzie met de Boze Vriendin, om ten slotte de goedmaakseks te beleven met een Intieme Vriendin (niet te verwarren met de Slaapvriendin). Zijn tegenspeelsters bestoken hem met gescripte dialogen en hun lichaam is volgeplakt met sensoren die opflakkerende emoties proberen te vatten én te stimuleren. Kan liefde opgewekt worden? Kan ze groeien onder valse voorwendselen? Met andere …Lire la suite

De jonge Amerikaanse auteur pakt controversiële thema’s aan en bedenkt originele verhalen. In haar tweede roman sleept ze de lezer mee in een bewust ongeloofwaardig verhaal. Kurt, een beroemde filmacteur, huurt een groep vrouwen in om mee te doen aan een biotechnologisch liefdesexperiment. Elke vrouw speelt een specifieke rol om zo bij Kurt een totaalervaring op te wekken op romantisch gebied. Naast een ‘intimiteitsteam’ voor de seks is er de Moederlijke Vriendin (voor de was), de Boze (voor de klap in het gezicht), de Banale (zappend op de bank) en de Emotionele Vriendin (voor het gevoel). De laatste rol wordt gespeeld door Mary, een ‘lelijk eendje’ dat is opgegroeid in een streng christelijk milieu. Kurt raakt verliefd op Mary, maar daarmee komt het relatieproject op losse schroeven te staan. De bizarre plot geeft de auteur alle ruimte om het oeroude thema van de liefde, van eigentijds satirisch commentaar te voorzien. Grappig, gedurfd, scherp. Lacey’s debuut ‘Niemand is ooit verlor…Lire la suite

À propos de Catherine Lacey

Catherine Lacey est une actrice britannique, née le 6 mai 1904 à Londres (Angleterre), où elle est morte le 23 septembre 1979.

Biographie

Durant sa carrière, Catherine Lacey est surtout active au théâtre, jouant principalement en Angleterre, à partir de 1924, notamment dans des pièces de William Shakespeare. En outre, elle joue deux fois à Broadway (New York), en 1931 puis en 1955-1956. Parmi ses partenaires sur scène, citons Adrienne Corri, Esmond Knight, Leo McKern, Helen Mirren, Michael Redgrave et Ian Richardson.

Accaparée par le théâtre, elle apparaît peu au cinéma, participant à seulement vingt-trois films britanniques, entre 1938 et 1970. Son premier film, l'un de ses plus connus, est Une femme disparaît d'Alfred Hitchcock, où elle…En lire plus sur Wikipedia