Livre
Néerlandais

Poten omhoog!

Catharina Valckx (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Vaderboef geeft zijn hamsterzoon les in overvallen. De praktijk blijkt weerbarstig maar als de nood aan de man komt, weet de jongen wat hem te doen staat. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Poten omhoog!
Auteur
Catharina Valckx
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer/Becht, 2010
[34] p. : ill.
ISBN
9789025748227 (hardback)

Commentaires

Billy’s vader is een gevaarlijke en alom gerespecteerde hamsterboef. Hij verwacht dat Billy in zijn voetsporen treedt, maar laat Billy nu juist het aardigste hamstertje van de prairie zijn… Dus stuurt zijn vader hem erop uit, met een boevenhoed, een masker en een (ongeladen) revolver. En een opdracht: zoveel mogelijk dieren de stuipen op het lijf jagen.
Billy begint met goede moed, maar een overtuigende hamsterboef neerzetten blijkt moeilijker dan gedacht. Wanneer hij dreigend uitroept: ‘Poten omhoog!’, blijken zijn slachtoffers niet meteen zwaar onder de indruk. Pierke de worm antwoordt droogjes: ‘Ik heb geen poten. Sorry.’ Trijntje de muis wil weten welke poten ze dan wel moet opsteken: ‘Voor- of achterpoten? Of eentje van allebei?’ Guus de haas kijkt niet op of om en rent gewoon door.
Dan duikt plotseling de gevreesde vos op en net op tijd vindt Billy zijn echte boevenstem: na een donderend ‘Poten omhoog!’ kiest de vos het hazenpad. Billy redt daarmee het leven van de a…Lire la suite
De vader van hamster Billy is een gemene boef en geeft zijn zoon praktijkles. Daartoe wordt de jongen in het boevenpak gehesen. Voorzien van een pistool krijgt hij instructie om op grimmige toon 'Poten omhoog!' tegen zijn aanstaande slachtoffers te roepen. Tegen wil en dank gaat het hamsterjong op pad. De eerste voorbijganger is echter een worm waardoor het boevenbevel zijn doel hopeloos mist. Dan maar een meisjesmuis bang gemaakt. Als ook dat mislukt en de hongerige vos verschijnt, krijgt Billy de geest en sorteren vaders woorden opeens wel effect. Dit vermakelijke en humoristische fabeltje is met vaart geschreven en heeft in onderwerpkeuze en plot een perfecte mix van griezel en grap. Vaderhamster kan uiteindelijk toch trots zijn op zijn zoon, maar krijgt op subtiele wijze nog even de kous op zijn kop. De door de auteur zelf vervaardigde paginagrote krijt- en waterverfillustraties zijn eenvoudig van opzet maar expressief genoeg om de tekst adequaat te accentueren. Uitstekend goedges…Lire la suite

Poten omhoog!

Billy’s vader is een hamsterboef, maar Billy is lang niet zo stoer als zijn vader wel zou willen. Hij geeft zijn zoon een revolver, riem, masker en hoed en geeft hem de eerste lessen in boevenmanieren. Hij leert hem om tegen iedereen ‘Poten omhoog!’ te roepen. Vervolgens wordt Billy erop uit gestuurd om iedereen die hij wil te bedreigen. Het eerste dier dat hij tegenkomt, is een worm, en wormen hebben natuurlijk geen poten. En zo is er altijd wel wat … Tot er een konijn voorbijgerend komt, dat blijft rennen … En daarachter loopt een grote Vos. Dit is Billy’s grote kans! Hij redt zijn nieuwe vriend Pierke door met zijn gemeenste stem 'Poten omhoog' te roepen. En dat met een ongeladen pistool...
In dit boekje weet Catharina Valckx jongens ongetwijfeld te boeien. De stoere, en tegelijkertijd grappige, prent op de kaft, zal meteen de aandacht trekken. Een hamster verkleed als een boef, die een worm vraagt zijn poten omhoog te doen; ook als jonge kinderen het grapje niet doorhebben z…Lire la suite

À propos de Catharina Valckx

Catharina Valckx est une auteure de littérature jeunesse et illustratrice née en 1957 à De Bilt aux Pays-Bas de parents néerlandais.

Biographie

Elle a vécu en France, à Bièvres dans la grande banlieue parisienne, avec ses parents et ses quatre sœurs, puis est retournée en Hollande pour faire ses études à l'académie d'art de Groningen. Elle vit aujourd'hui à Amsterdam.

Elle réalise d'abord des textes, des peintures, des expositions et participe aux Ateliers '63. Ce n'est qu'après la naissance de son fils, en 1993, qu'elle découvre la littérature jeunesse et publie ses premiers livres d'images, qu'elle écrit en français et en néerlandais.

Elle a été sélectionnée quatre fois, en 2011, 2013, 2014 et 2015 pour le prestigieux prix international suédois, le Prix commémoratif Astrid-Lindgren.

Quelques publications

Auteure …En lire plus sur Wikipedia