Livre
Néerlandais

De koning en de kip : vijf verhalen

Catharina Valckx (auteur)

De koning en de kip : vijf verhalen

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Bundeling van vijf prentenboeken over de koning en de kip die samen in het paleis wonen. Met illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Contient
Titre
De koning en de kip : vijf verhalen
Auteur
Catharina Valckx
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2014
154 p. : ill.
ISBN
9789025756710 (hardback)

Commentaires

Sinds haar debuut in 1997 maakt dubbeltalent Catharina Valckx prentenboeken over de koning en de kip. In dit boek zijn vijf van die verhalen gebundeld, waaronder het niet eerder in druk verschenen ‘De kip is ziek’.
De verhalen over de koning en de kip zijn eenvoudig opgebouwd, maar tussen de regels door komen er diepere thema’s als vriendschap, ijdelheid, bezit en behulpzaamheid aan bod. Zo vertelt de ijdele koning in ‘De dromen van de koning en de kip’ over een droom waarin de kip helemaal niet is voorgekomen. De kip wordt jaloers en fantaseert vervolgens een afschrikwekkende nachtmerrie over de koning bij elkaar, waarin hij – hoe dramatisch! – platte schoenen draagt en oncharmant op de foto wordt gezet. Uit de kolder kan dus een meer serieus vraagstuk worden gedestilleerd: wat is er nu belangrijker, vriendschap of er goed uitzien?
In ‘De koning, de kip en juffrouw Primula’ gebeurt iets soortgelijks. De koning en de kip wonen fijn samen in het paleis, maar maken er zo’n be…Lire la suite
De koning maakt een schilderij van de kip. Dan komt een dief het schilderij stelen. Gaat de koning de dief straffen? Ook maakt de koning een bergwandeling met de kip. De kip moet een ei leggen en wordt besprongen door de wolf. En wat te denken van de kip die zomaar ziek wordt en groen en geel uitslaat van een voedselvergiftiging? Of van juf Primula, die het hele kasteel ondersteboven keert om het schoon te maken? Met dit boek zijn alle verhalen van de koning en de kip gebundeld, waarvan het eerste verhaal in 1997 verschenen is. Het werk van de auteur is in diverse talen vertaald en internationaal bekroond. Op een prachtige manier vindt ze met woorden en tekeningen aansluiting bij de leefwereld van peuters en kleuters. Het is niet alleen een fantasierijk voorleesboek, het is ook voor de niet-lezers een heerlijk kijk- en bladerboek. De illustraties vormen een geheel met het verhaal, bevatten veel treffende gezichtsuitdrukkingen en zijn uitgevoerd in warme, vriendelijke kleuren. Vanaf ca…Lire la suite

De Koning en de kip

Catharina Valckx schrijft al over 'Koning en Kip' sinds 1997. Nu werden vijf van hun schattige avonturen gebundeld, waaronder 'De kip is ziek', een verhaal dat nog nooit eerder in druk verscheen. Het werd een mooie uitgave met een prachtige vormgeving. Het boek trekt echter niet zo meteen aan, omwille van de vrij klassieke kleurenkeuze voor de cover. De speelsheid van de verhalen binnenin wordt hierin absoluut niet weerspiegeld. Misschien mikte men eerder op de statigheid van de koning?
Koning is behoorlijk zelfvoldaan en zelfs een tikje pretentieus, maar zijn eigenwijze vriendin Kip houdt hem in evenwicht. Soms wordt er al eens gekibbeld, maar de vriendschap tussen hen is bijzonder en sterk. Zelfs wanneer een huishoudster ten tonele verschijnt die echt niet van kippen houdt. En wanneer de hongerige wolf het gemunt heeft op Kip, kan de Koning pas echt bewijzen wat hij waard is.
Dit boek is een topper van formaat, de teksten zijn bijzonder vlot geschreven en toveren regelma…Lire la suite

À propos de Catharina Valckx

Catharina Valckx est une auteure de littérature jeunesse et illustratrice née en 1957 à De Bilt aux Pays-Bas de parents néerlandais.

Biographie

Elle a vécu en France, à Bièvres dans la grande banlieue parisienne, avec ses parents et ses quatre sœurs, puis est retournée en Hollande pour faire ses études à l'académie d'art de Groningen. Elle vit aujourd'hui à Amsterdam.

Elle réalise d'abord des textes, des peintures, des expositions et participe aux Ateliers '63. Ce n'est qu'après la naissance de son fils, en 1993, qu'elle découvre la littérature jeunesse et publie ses premiers livres d'images, qu'elle écrit en français et en néerlandais.

Elle a été sélectionnée quatre fois, en 2011, 2013, 2014 et 2015 pour le prestigieux prix international suédois, le Prix commémoratif Astrid-Lindgren.

Quelques publications

Auteure …En lire plus sur Wikipedia