Een 12-jarig, fantasievol meisje heeft tegenstrijdige emoties in het weekend dat voorafgaat aan het huwelijk van haar oudere broer met een haar onbekend meisje.
Sujet
Adolescentie
Titre
Op jouw bruiloft
Auteur
Carson McCullers
Traducteur
Molly Van Gelder
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The member of the wedding
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
206 p.
Note
Eerder verschenen onder de titels Die wonderlijke zomer en De bruiloft
ISBN
9789025309589 (paperback)

Commentaires

Seksueel ontwaken van een eenzame ziel

ROMAN. Toen in 1946 The Member of the Wedding het licht zag, was Carson McCullers gevierd en ongelukkig. Maar wij kunnen alleen maar blij zijn met de vertaling van deze roman.

'Certainly I have always felt alone', schreef Carson McCullers (1917-1967) in het voorwoord op haar toneelstuk The Square Root of Wonderful. Het jaar was 1958 en ze had inderdaad reden tot klagen. Weliswaar was ze na haar omineus getitelde debuutroman The Heart Is a Lonely Hunter, die ze publiceerde op 23-jarige leeftijd, uitgegroeid van wonderkind tot succesvolle gevestigde waarde, maar haar leven was tot dusverre bepaald tragisch verlopen en gevuld geweest met ernstige gezondheidstrubbels - haar eerste beroerte had haar getroffen in 1941, en inmiddels was de linkerzijde van haar lichaam verlamd en had ze blijvende zichtproblemen. Ze was tot twee keer toe met dezelfde man getrouwd, Reeves McCullers, even fervent alcoholistisch als zijzelf, die haar in 1953 voorgesteld had samen zelfmoord te plegen. Enigszins tegen haar aard in weigerde ze, en dus deed hij het maar in zijn eentje. Haar eigen dood, op haar vijftigste, volgde op een wekenlange coma.

Of het lot voor Frankie Add…Lire la suite

En het werd zomer

Carson McCullers kende de tiener en zijn groeipijnen door en door. Ze is er zelf een geweest. In The member of the wedding kon ze die ervaring goed gebruiken. De roman van 1946 is opnieuw in het Nederlands vertaald.

Je bent vis noch vlees. Je benen zijn te lang voor de schommel, je gedachten te koortsig voor bordspelletjes, maar een café mag je niet binnen.De wereld is zowel te groot als te benauwd. Op eigen benen staan lukt niet en mag nog niet. Alles frustreert, alles is absurd en het alledaagse leven knijpt je keel dicht. Het doet zeer om twaalf en driekwart jaar te zijn.

Die groeipijnen van een puber, Carson McCullers (1917-1967) kende ze door en door. Misschien omdat de schrijfster uit Georgia er meer dan een ander mee te maken kreeg. Ze was een lange lijs, groeide te vlug uit haar kleren maar was ook vroegrijp briljant. Zo speelde ze uitstekend piano.

De groeipijnen saboteerden haar toen ze op haar zeventiende van het Diepe Zuiden naar New York trok om er aan het Juilliard-conservatorium te studeren. Ze had een eerste aanval van reumatische koorts. Er zouden er nog volgen, met beroertes en verlamming tot gevolg. Zo bleef McCullers vastzitten in dat lange fragiele lic…Lire la suite

Herkenbaar tienerdrama in het zinderende Zuiden

Carson McCullers (1917-1967) was de koningin van het oproepen van de sfeer van het zinderende, lome Zuiden van de Verenigde Staten. In Op jouw bruiloft, haar derde roman die onlangs opnieuw is vertaald, is zij hierin op haar best. 'Boven de doffe spiegel achter de tapkast brandden blauwe neonlampen, zodat de gezichten een bleekgroene tint kregen, en een langzaam draaiende elektrische ventilator verspreidde golven warme muffe lucht door de ruimte.'

De roman uit 1946 draait om de eenzaamheid en verveling van een jonge tomboy, tijdens een eindeloos lange zomer. Elke dag 'draalde ze maar wat op drempels', in gezelschap van haar 6-jarige neefje John Henry West en de zwarte kokkin Berenice. Frankie voelt zich 'unjoined', door Molly van Gelder als 'los van de wereld' vertaald. In een poging tot verbinding meldt ze zich bij het Rode Kruis om bloed te geven voor het leger - het is 1944. Maar daar vinden ze haar te jong. Zelfs de oorlog sluit haar buiten.

Haar grote verlangen is naar het aanstaande huwelijk van haar broer en zijn bruid. Ze is verliefd op alle twee, denkt ze, en ze hoopt dat zij haar mee willen nemen uit het gat waarin ze woont, zodat ze stralend tussen het echtpaar in een nieuw leven kan beginnen.

McCullers' belangrijkste thema's keren in deze roman terug: uitsluiting op basis van geslacht of kleur, en de wens aan opgelegde identiteiten te ontsnappen; eenzaamheid, en de onverwachte momenten van menselijk…Lire la suite

Een wat wonderlijk boek waarin gedachten, gevoelens en gedrag van een jongensachtig twaalfjarig meisje worden verwoord. Het is uiteraard moeilijk om in het hoofd van een kind te kijken maar de auteur doet het een boek lang alsof het over haar zelf gaat. In dit verhaal van de veel bewonderde Amerikaanse auteur (1917-1967) leeft het meisje Frankie een vrij eenzaam leven zonder moeder, met een bijna altijd afwezige vader. Haar gezelschap bestaat hoofdzakelijk uit de zwarte kokkin Berenice en een klein neefje dat nogal eens komt aanlopen in de keuken van het woonhuis, waar de soms heel wijs sprekende kokkin en Frankie een groot deel van hun gezamenlijke leven doorbrengen. Frankie heeft een oudere broer, die ergens anders woont en binnenkort zal trouwen. Frankie's droom is vrij absurd: zij zal naar de bruiloft gaan en vervolgens de huwelijksreis en de rest van haar leven met het jonge paar doorbrengen. Een bijzondere, soms vertederende, soms irritante roman uit 1946 die veel lezers zal boe…Lire la suite

À propos de Carson McCullers

Carson McCullers, née Lula Carson Smith le 19 février 1917 à Columbus en Géorgie et morte le 29 septembre 1967 à Nyack dans l'État de New York, est une romancière américaine.

Romancière et nouvelliste de premier plan, elle est la fille aînée de Marguerite Waters Smith et Lamar Smith.

Biographie

Elle abandonne une partie de son nom en 1930 pour se faire appeler Carson. Elle écrit sa première nouvelle, Sucker, à l'âge de 16 ans. Après des études à l'Université Columbia, puis à l'Université de New York, elle publie, en 1936, une nouvelle intitulée Wunderkind et commence à travailler sur son premier roman Le cœur est un chasseur solitaire, initialement intitulé Le Muet.

En 1937, elle épouse Reeves …En lire plus sur Wikipedia