Livre
Néerlandais

Spijt!

Carry Slee (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Omdat hij het veel te druk heeft met zichzelf, komt een jongen een dikke klasgenoot, die het mikpunt is van getreiter, niet te hulp. Als het te laat is, krijgt hij spijt.
Titre
Spijt!
Auteur
Carry Slee
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
144 p.
ISBN
90-269-8864-8

Commentaires

Spijt! gaat over Jochem, een jongen die zwaar gepest wordt op school en daardoor zelfmoord pleegt, een thema dat nog even actueel is als bij de eerste druk van het boek in 1996. Omdat het verhaal dit jaar verfilmd is, is er een recente filmeditie van het boek verschenen.
Spijt! wordt verteld door de ogen van David, een klasgenoot van Jochem. Het pesten komt aanvankelijk maar zijdelings aan bod, hoewel Carry Slee vanaf het begin duidelijk maakt dat het pesten onrechtvaardig is. Naarmate het verhaal vordert, komen Jochem en het gepest meer en meer onder de aandacht. David beseft steeds vaker dat hij het absoluut niet eens is met de pesterijen van Sanne, Remco en Justin. Hij ontdekt dat ze Jochem gedwongen hebben om Justins krantenwijk over te nemen tot aan de klassenavond, onder het voorwendsel dat ze hem daarna met rust zullen laten. Op dat moment belooft David aan Jochem dat hij voor Jochem zal opkomen als de pestkoppen zich niet aan hun afspraak houden. Op de klas…Lire la suite
David, de hoofdpersoon, doet niet mee aan het treiteren van dikke Jochem. Maar hij doet ook niets om het te verhinderen. Heel veel spijt krijgen hij en zijn klasgenoten daarvan, als het te laat is en Jochem zichzelf heeft verdronken. Verliefdheid, onderlinge machtsverhoudingen, onzekerheid over je uiterlijk, spanning rondom repetities en rapporten, uitgaan in het weekend, maar vooral hoe sadisme en wreedheid altijd om de hoek liggen, zijn de componenten van dit realistisch geschreven verhaal over een klas middelbare scholieren van 15-16 jaar. Qua onderwerp een zwaar verhaal, maar de uitwerking is, hoewel hier en daar wat emotioneel, nuchter, herkenbaar en evenwichtig. Een prima boek; geschikt om als uitgangspunt te nemen voor een discussie over bovengenoemde onderwerpen. Stevig gebonden; op de harde omslag een wat onduidelijke aquarel van een dramatisch drijvende schooltas. Vanaf ca. 13 jaar. Winnaar Kinderjury 1997 en De Jonge Jury 1998.

À propos de Carry Slee

Carry Slee, de son vrai nom Carolina Sofia Slee, née le 1er juillet 1949 à Amsterdam, est une écrivaine, femme de lettres, scénariste et chanteuse néerlandaise.

Filmographie

Scénariste

 • 2006 : Keep Off de Maria Peters
 • 2008 : Desperate de Dave Schram
 • 2013 : Spijt! de Dave Schram
 • 2014 : Painkillers de Tessa Schram
 • 2016 : Kappen! de Tessa Schram

Bibliographie

 • 1989 : Morgen mag ik in het diepe...
 • 1989 : Rik en Roosje
 • 1991 : Verdriet met mayonaise
 • 1992 : Jan und die Hackfleischbande
 • 1993 : Lekker weertje koekepeertje
 • 1993 : Confetti confl…En lire plus sur Wikipedia