Livre
Néerlandais

De zonnetjesbroek

Carry Slee (auteur), Thé Tjong-Khing (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Sara wil haar zonnetjesbroek aan, maar mama wil hem niet tevoorschijn halen. Prentenboek met paginagrote illustraties in zachte kleuren en een eenvoudige tekst over groeien. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Opgroeien
Titre
De zonnetjesbroek
Auteur
Carry Slee
Dessinateur
Thé Tjong-Khing
Langue
Néerlandais
Édition
5
Éditeur
Amsterdam: Carry Slee, 2012
28 p. : ill.
ISBN
9789049925529 (hardback)

Commentaires

Namiddag. Een huis met een tuin, een moeder met een kind. Poes, Hond en Sara geven elk hun wens te kennen: (resp.) op het gras rollebollen, een duik in de sloot nemen, zonnetjesbroek van zolder halen. Terwijl Hond en Poes hun oorspronkelijke idee niet uitvoeren omwille van het te slechte weer en zich met een andere activiteit tevreden stellen, blijft Sara hardnekkig bij haar besluit, in de prille lente haar zomerbroek aan te trekken die op zolder ligt. Carry Slee maakt strategisch gebruik van de onovertrefbare koppigheid van een peuter, haar psychologische schets van Sara is overtuigend. Eerst probeert de driejarige de zachte middelen uit. Stampvoeten en brullen is de tweede stap in het offensief-om-je-zin-te-krijgen, je eigen boontjes doppen is de derde. Sara ontdekt dat ze is gegroeid en dat ze nu wel bij de deur kan en dat er daarom niet meer genoeg zonnetjes zijn.

De opbouw van dit verhaal steunt op herhaling en voorspelbaarheid: de ontdekkingen van Poes, Hond en Sara word…Lire la suite
De boeken van Carry Slee worden door de kritiek niet altijd even juichend ontvangen, maar ze wordt gelauwerd en op handen gedragen door haar publiek. Dit prentenboek in oblong formaat gaat over groeien. Een dreinend kind, Sara, wil per se haar zonnetjesbroek aan, maar haar moeder wil niet naar zolder om het te halen. Tegelijkertijd klimt buiten de poes in de boom en rent de hond met een bal door de tuin. En Sara wil nog steeds haar broek (de logica ontbreekt hier even). Uiteindelijk besluit Sara zelf naar zolder te gaan. Ze vindt de broek en dan ontdekt ze – tegelijk met hond die niet meer door het gat in de heg past en poes die te zwaar is geworden voor de tak – dat ze is gegroeid. De schrijfster wil bij alledrie de figuren de voordelen van het groeiproces aangeven, maar de relatering aan de dieren en de uitwerking van het proces doen gekunsteld aan en maken de verhaallijn voor peuters wat warrig. Het is wel geschreven in gewoon, begrijpelijk taalgebruik. De tekst staat steeds in blo…Lire la suite

À propos de Carry Slee

Carry Slee, de son vrai nom Carolina Sofia Slee, née le 1er juillet 1949 à Amsterdam, est une écrivaine, femme de lettres, scénariste et chanteuse néerlandaise.

Filmographie

Scénariste

 • 2006 : Keep Off de Maria Peters
 • 2008 : Desperate de Dave Schram
 • 2013 : Spijt! de Dave Schram
 • 2014 : Painkillers de Tessa Schram
 • 2016 : Kappen! de Tessa Schram

Bibliographie

 • 1989 : Morgen mag ik in het diepe...
 • 1989 : Rik en Roosje
 • 1991 : Verdriet met mayonaise
 • 1992 : Jan und die Hackfleischbande
 • 1993 : Lekker weertje koekepeertje
 • 1993 : Confetti confl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions