Livre
Néerlandais

De wereld van Anne Frank

Carol Ann Lee (auteur)

De wereld van Anne Frank

Public cible:
9-11 ans et plus
Titre
De wereld van Anne Frank
Auteur
Carol Ann Lee
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The world of Anne Frank
Éditeur
Amsterdam: Piramide, 2000
111 p. : ill.
ISBN
90-245-4010-0

Commentaires

Van de Engelse schrijfster Carol Ann Lee verscheen in 1998 Pluk rozen op aarde en Vergeet mij niet, Anne Frank 1929 -1945, een biografie voor volwassenen. De wereld van Anne Frank is een informatief jeugdboek over het leven en de achtergrond van de beroemde schrijfster van Het Achterhuis. In een heldere, bevattelijke taal en geïllustreerd met talrijke originele foto's schetst de auteur een beeld van hoe Anne voor de oorlog opgroeide. Ook de hele periode van onderduiken en haar gevangenschap in vernietigingskampen wordt beschreven. De laatste levensdagen van Anne en haar zusje worden heel sereen, maar realistisch weergegeven.
Elk hoofdstuk start met een citaat van Anne Frank. In het eerste hoofdstuk zegt Anne: "Ik wil wat zien en beleven in de wereld". Het laatste hoofdstuk start met: "Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld Het Achterhuis uitgeven". Om het leven van Anne Frank historisch en geografisch te situeren werd vooraan in het…Lire la suite
Het boekje is een uit- dan wel aftreksel van Lee's grote Anne Frank biografie*. Behandeld wordt Annes levensloop met daaromheen het leven van vader Otto. Zo kan ook de publicatie van Annes dagboek worden besproken. Tevens worden achtergronden belicht: de geschiedenis van het nazisme en van Hitlers politieke loopbaan. Dit gebeurt op een over het algemeen wel bevattelijke, zij het soms al te beknopte manier. Aldus vormt het boek, dat enkele zwart-witfoto's bevat, een heel behoorlijke inleiding op Annes eigen teksten. Het verschaft er in elk geval de nodige achtergrondinformatie bij. Er is geprobeerd de taal eenvoudig te houden. Een paar keer is het vergeten van komma's bepaald een struikelblok voor onmiddellijk begrip. Er had ook best een literatuuropgave mogen zijn, 'om verder te lezen'. Vanaf ca. 11 jaar.