Livre
Néerlandais

Mijn opa is een kampioen

Carl Norac (auteur), Ingrid Godon (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Trots vertelt een meisje waarom ze haar opa de beste van de wereld vindt. Prentenboek met bladvullende krijttekeningen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Grootouders
Titre
Mijn opa is een kampioen
Auteur
Carl Norac
Dessinateur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
My grandpa is a champion
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789025850906 (hardback)

Commentaires

Grootvader, kleinvader
Twee recente prentenboeken over opa's zijn allebei geïllustreerd door Ingrid Godon: dat noopt tot een vergelijking. Mijn opa is een kampioen van Carl Norac is het derde boek in een serie over de naaste familieleden van een kind, na Mijn papa is een reus (De Leeswelp 2004, p.188) en Mijn mama kan toveren (De Leeswelp 2006, p. 128). In woord wordt daarin de lof gezongen van de (groot)ouder, in beeld worden de fysieke band en genegenheid getoond tussen kind en (groot)ouder. Kleinvader van Edward van de Vendel kan als een soort tegenhanger van deze 'hagiografische' reeks worden beschouwd. Ook hier wordt er flink gepocht met wat opa allemaal kan, maar wordt ook een schaduwzijde belicht en getoond hoe het kind iets terug kan geven aan de grootouder. Bovendien biedt het boek een interessantere tekst.
Het probleem van Noracs reeks ligt nl. in het beperkte verhaal. We krijgen telkens een opsomming van typische kwaliteiten (bv. opa is handig, schaamt er zich niet …Lire la suite
Trots vertelt een meisje waarom ze haar opa de beste van de wereld vindt. Hij kan haar opblaaskrokodil met lucht vullen, hij zou zo nodig een stuk aan de maan kunnen plakken en hij maakt haar steeds aan het lachen. Ze voelt zich vrolijk door hem, hij kan geweldig tegen hellingen fietsen en laat haar verborgen schatten vinden. Ze ontdekken samen monsters in de wolken en opa kan vissen als de beste. Als hij haar op de schommel naar de hemel duwt, voelt ze zich zelf als een kampioen. Maar het fijnste is als hij in haar oor fluistert dat hij van haar houdt. Dit vertederende prentenboek is een Belgische coproductie. Vooral de illustrator (1958) is bij ons bekend door haar Gouden Griffel 2001 en de Vlag en Wimpel van de Penseeljury voor ‘Wachten op Matroos’. Haar gestileerde illustraties over twee pagina’s in robuuste vlakken en lijnen met weinig details zijn uitgevoerd in een gemengde techniek van verf, potlood en pastel. De enkele regels tekst staan er in een corps- 22 letter bij. Een pra…Lire la suite

À propos de Carl Norac

CC BY-SA 4.0 - Image by Lefortm

Carl Norac, nom de plume de Carl Delaisse, né le 29 juin 1960 à Mons (Belgique), est un écrivain belge de langue française.

Il est principalement auteur de recueils de poésies, et de textes d'albums jeunesse, mis en images par divers illustrateurs.

Biographie

Carl Norac est le fils du poète Pierre Coran (qui fut instituteur dans sa jeunesse) et de la comédienne Irène Coran. Il grandit dans une grande « cité populaire » selon ses propres termes, puis dans le Hainaut, où la nature et la forêt sont ses premières sources d'inspiration, pour des textes et surtout des poèmes. De son enfance, il garde, comme il le dit lui-même « une foi absolue en l’émerveillement », et était un lecteur « boulimique, passionné et nocturne. »

Il devient professeur de français, attaché culturel et prof…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions